Interview met Tjeerd Visser als geestelijk verzorger UMC: ‘Ik wil dat patiënten zich mens voelen.’

Pastoor Tjeerd Visser is sinds 2021 werkzaam als geestelijk verzorger in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij werd onlangs geïnterviewd voor de interviewserie van het UMC genaamd ‘Dicht bij het einde’. In deze serie staan de interviewers stil bij een ongemakkelijk onderwerp: de dood. Graag tippen we onze lezers dit prachtige diepgaande interview, te vinden op de website van het UMC.

Een fragment uit het interview: “Als pastoor, als ambtsdrager, was mijn rol jarenlang heel vanzelfsprekend geweest. Ik kwam bijvoorbeeld langs bij mensen om de ziekenzalving te geven of ging voor in de uitvaart. De rolverdeling was dan heel helder. In het UMC is dat heel anders. (…) Mijn werk bestaat vooral uit het voeren van begeleidingsgesprekken met patiënten en hun familieleden. Het centrale thema in deze gesprekken is vaak: hoe moet ik mij verhouden tot het lijden dat mij overkomt?
Ongeneeslijke of terminale patiënten probeer ik niet anders te benaderen dan andere patiënten. Mijn diepere opdracht voor mezelf is eraan bij te dragen dat patiënten zich mens voelen. Ik bedoel daarmee dat ik hun horizon wil verbreden. ‘U bent niet alleen patiënt, u bent niet alleen ongeneeslijk ziek, u bent ook en vooral mens.’” 

Lees het volledige interview op de website van het UMC via deze link.