Heiligen in spijkerbroek: expositie door Mariska Teuben-van der Leest

Hedendaagse mensen, in t-shirt en spijkerbroek, zo portretteerde tekenaar Mariska Teuben-van der Leest twaalf katholieke heiligen. De heiligen zijn binnenkort te zien bij de expositie ‘Toegewijd, heilige levensverhalen’ in de Utrechtse Gertrudiskathedraal (Willemsplantsoen 2). Op 25 mei om 16.00 uur ben je van harte welkom tijdens de feestelijke opening.

De expositie met ‘heiligen in spijkerbroek’ loopt van 25 mei tot 14 september. Je kunt de tekeningen van Mariska bekijken, maar ook luisteren naar minipodcasts. Hierin vertellen de twaalf geportretteerde heiligen zelf hun levensverhaal aan de bezoeker, begeleid door de sacrale muziek van Arvo Pärt.

Wil je 25 mei bij de opening zijn? Meld je dan aan bij Tommy van Berkel, secretaris@utrecht.okkn.nl.

Heiligen dichterbij gebracht
De levens van heiligen lijken vaak ver van ons af te staan. Om hen dichterbij te brengen, wilde Mariska ze als moderne mensen afbeelden en ging ze op zoek naar geschikte modellen. In het geval van de heilige Augustinus koos ze vanwege zijn Algerijnse afkomst en losbandige jeugd voor rapper Boef, maar ook collega’s en Herman Finkers werden nagetekend. Zo staan er hele dagelijkse mensen, maar de grote aureolen maken duidelijk dat deze heiligen in hun toewijding aan God, mens en dier, al eeuwen mensen hebben kunnen verlichten en inspireren.

In dit interview vertelde Mariska eerder hoe haar tekeningen zijn ontstaan en hoe ze te werk gaat.

Minipodcasts
Om factoren als tijd en culturele afstand nog verder te overbruggen maakte podcastmaker Allard Amelink samen met Teuben minipodcasts, waarin de heiligen zelf aan het woord komen. Beatrice de Graaf en Tweede Kamerlid Don Ceder leverden hun medewerking, maar afhankelijk van de achtergrond van de heilige zijn er ook Italiaanse, Vlaamse en Rotterdamse tongvallen in de podcasts te horen.

Concert 14 juni
De rijke levensverhalen vormen de voedingsbodem voor een bijzonder concert. Onder leiding van dirigent Rienk Bakker zal er door een projectkoor muziek gezongen worden die gecomponeerd is door of voor een heilige, maar ook muziek waarin de zoektocht of het gedachtegoed van deze mensen centraal staat.

Zo staat er muziek van onder meer Von Bingen, Palestrina, Bach en Pärt op het programma.

Voor aanvullende informatie en openingstijden, zie: https://utrecht.oudkatholiek.nl/toegewijd/

Beluister de trailer.