Richard de Beer won op 26 oktober de Karel van Manderprijs 2024 voor zijn proefschrift ‘Kerkgewaden in de verdrukking: Paramenten in de Republiek als dragers van identiteit, 1580-1650.’ De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) reikt de Karel van Manderprijs jaarlijks uit voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus.
Richard de Beer is erfgoedspecialist en conservator van oud-katholiek erfgoed bij Museum Catharijneconvent. Met zijn proefschrift schreef De Beer aan de hand van onder andere de collectie kerkelijk textiel van Museum Catharijneconvent en collecties van enkele oud-katholieke kerken een nieuw verhaal over identiteit en verdrukking.
Een nieuw hoofdstuk
De Beer ‘onthult de schitterende wereld van kerkelijke gewaden gemaakt voor de katholieke eredienst in Nederland tussen 1580 en 1650’, schrijft het juryrapport. ‘Na de reformatie werden deze rijk gedecoreerde kledingstukken oftewel paramenten, veelal gemaakt door vrouwelijke ambachtslieden, ‘dragers van identiteit’ voor een gemeenschap die haar geloof in het geheim moest uitdragen. De Beer schrijft met zijn studie een nieuw hoofdstuk over de materiële cultuur van de katholieke kerk en vult daarmee een aanzienlijke kennislacune op het gebied van zowel de kunst- als kerkgeschiedenis in Nederland.’
Zijn promotor was prof. dr. Peter-Ben Smit, tevens werkzaam als docent aan het oud-katholiek seminarie. Co-promotores waren dr. Dick Schoon (tevens docent aan het OKS) en dr. Marike van Roon. Het proefschrift leidde in 2023 ook tot de tentoonstelling Fashion for God bij Museum Catharijneconvent, die een breed publiek trok.
Meer informatie over het promotie-onderzoek van Richard de Beer lees je hier: