Summer School in oud-katholieke theologie: internationale studenten enthousiast!

Twintig studenten uit de hele wereld maakten van de vierde summer school in oud-katholieke theologie weer een groot succes. Van drie tot acht juli kwamen ze samen in Utrecht en lieten zich inleiden in oud-katholieke theologie, geschiedenis, praktijk, en spiritualiteit. De studenten vormden een bont gemengde groep. Waar een Anglicaans priester zich na zijn pensioen in oudkatholicisme wilde verdiepen vanwege de gemeenschap met de Anglicaanse kerk, wilde een beginnende student letteren gewoon meer weten over katholicisme om zijn studie te verdiepen. Voor een bijna tachtigjarige deelnemer uit Duitsland, net toegetreden tot de Oud-Katholieke Kerk, was de summer school een manier om zich in zijn nieuwe kerk te verdiepen. En wat deed de bisschop van de Oud-Katholieke Kerk van Oostenrijk er? Dr. Heinz Lederleitner vindt het belangrijk om ook de traditie van andere kerken van de Unie van Utrecht te leren kennen – en dus kwam hij naar Utrecht. En een levenslange oud-katholieke dame uit Nederland? Die wilde eens weten wat de nieuwste ontwikkelingen in oud-katholieke theologie zoal waren. Voor een Japanse promovendus was er weer een andere reden: hij interesseert zich voor Nederlandse religiegeschiedenis vanwege de lange band tussen Nederland en Japan.

Een eucharistieviering op de zondagmorgen, excursies door kerkelijk Utrecht en Museum Catharijneconvent, en een evensong op de donderdagavond lieten de studenten kennis maken met de Oud-Kaholieke Kerk zoals ze echt is. De evensong, teken van verbondenheid met de Anglicaanse traditie, was een bijzondere samenwerking met de Utrechtse Gertrudiskathedraal, het Vocaal Theologen Ensemble, de Buitenschoolse Koorschool Utrecht, en de cursisten van de summer school in liturgie en kerkmuziek, geleid door Hanna Rijken.

Seminariedocenten, rector Mattijs Ploeger, Joris Vercammen, Wietse van der Velde, en Adriaan Snijders verzorgden het onderwijs, samen met twee gastdocenten: pastoor Erna Peijnenburg (praxis en spiritualiteit) en drs. Richard de Beer, conservator oud-katholiek erfgoed in het Museum Catharijneconvent. De cursus werd aangeboden in samenwerking met Utrecht Summer School en gecoördineerd door prof. dr. Peter-Ben Smit

Er is alle aanleiding om in 2017 weer een cursus aan te bieden!

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 8 juli 2016