Een deel van de studenten aan het Oud-Katholiek Seminarie maakte van Hemelvaartsdag tot en met zaterdag 11 mei jl. een zeer geslaagde studiereis. Onder leiding van de deskundige gids en docent Wietse van der Velde kregen de studenten een kennismaking met de Duitse zusterkerk in eigen context met haar specifieke identiteit, geschiedenis en accenten.
Er werden zeer uiteenlopende parochies qua diaconale en missionaire activiteiten en betrokkenheid bezocht. Bij de ontmoeting met een vertegenwoordiger van de ambtsopleiding in het Döllingerhaus bleken er zorgen te zijn over het geringe aantal priesterstudenten. De opvallende verschillen in identiteit en zelfpresentatie tussen de Duitse en de Nederlandse kerk boden veel gespreksstof. De reis was erg goed voor de versterking van de onderlinge band. Daarnaast werd er veel plezier beleefd en genoten van de Duitse en Italiaanse keuken, en van het glorieuze gerstenat bovenal! Er is een kleine filmimpressie te zien van het onderstaande programma.
Donderdag 9 mei
– De studiereis begint met de gezongen Eucharistie ter gelegenheid van de viering van de Hemelvaart van de Heer, met medewerking van seminariestudenten; kathedrale kerk, Willemsplantsoen 2, Utrecht
– Bezoek aan Xanten: de Propsteikirche Sankt Viktor (deze belangrijke en schitterende kerk viert dit jaar dat 750 jaar geleden de eerste steen voor het huidige gotische kerkgebouw werd gelegd)
– Krefeld: bezoek aan de Oud-Katholieke Pfarrkirche Erscheinung Christi en het Dreiköningenhaus (voor ouden van dagen), Ontvangst door Pfarrer Cornelius Schmidt.
– Overnachting te Bonn.
Vrijdag 10 mei
– Bezoek aan Der Alter Friedhof, waar vele (o.a. oud-katholieke) beroemdheden begraven liggen
– Döllingerhaus, Baumschulallee 9-13, vestigingsplaats van het Bischöfliches Seminar und Konvikt Johanneum; ontmoeting met oudkatholieke priesterstudent.
– Namen-Jesu-Kirche, Oud-Katholieke Bisschofskirche/kathedraal, Bonngasse 8:
ontmoeting met Dr. Matthias Ring, Bischof des Katholischen Bistums der Alt-Katholiken in Deutschland. rondleiding in de kerk en voorlichting over de activiteiten van het Oud-Katholieke citypastoraat (sinds 2012) in de Bonner binnenstad (op schotafstand van het geboortehuis van Ludwig van Beethoven)
– Bezoek aan de parochiekerk Sankt Cyprian. Gesprek met Pfarrerin Henriette Crüwell. De kerk bestiert een kleuterschool, waardoor er goed contact bestaat tussen de kerk en de ouders van de kinderen.
– Bezoeken de Bonner Münsterkirche Sankt Cassius en Florentius (met martelarengraf uit de Romeinse tijd).
Daarna “vrije besteding”: en tot slot een dienst in de Namen Jesu-Kirche met Michael N. Schenk, Rector Ecclesiae.
Zaterdag 11 mei
– Vertrek naar Keulen.
– Meemaken van de opening van de dekanaatsdag van het Oud-Katholieke dekanaat Nordrhein-Westfalen in de Pfarrkirche Christi Auferstehung.
– Bezoek aan de voormalige Benedictijnenabdij Sankt Pantaleon (gedeeltelijk 10e eeuw). Nu is het een bolwerk van Opus Dei, maar het speelde in de geschiedenis van de Oud-Katholieke kerk(en) een belangrijke rol. In 1662 werden Boudewijn Cats en Johannes van Neercassel (de studenten verder bekend) hier tot bisschop gewijd en vanaf 1872 mochten de Duitse Oud-Katholieken deze kerk voor hun vieringen gebruiken. Hier werd dan ook tijdens een speciale Synodezitting Hubert Reinkens in 1873 tot bisschop van de Duitse Oud-Katholieken gekozen. In 1907 kregen de Keulse Oud-Katholieken een eigen kerk.
– Wandeling door de binnenstand met veel kerken en kapellen en tot slot de Dom.
Met dank aan Louis Runhaar
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 14 mei 2013