Bericht uit Taizé – deel 3

Vandaag een bijdrage van Youri:
Sanne in jarig
Naast de stilte en de kleine porties van de maaltijden laat Taize zich erg kenmerken door ontmoetingen. Deze ontmoetingen hadden we al op onze kennismakingsavond in Amersfoort en later onderweg in de bus. Maar nu Taize. Hier trek je in eerste instantie met de groep op met wie je hier bent. Geen van mijn reisgenoten kende ik hiervoor. Dit maakte de reis sowieso al interessant.

Daarnaast zijn we opgedeeld in groepen. Sommige mensen werken naast hun gespreksgroepen, anderen doen alleen gespreksgroepen. In de gespreksgroepen ontmoet je leeftijdgenoten uit verschillende landen. Op deze momenten willen we vooral discussies voeren over het geloof en hoe dit zijn uitwerking heeft in ons dagelijkse leven. Wat ik vooral bijzonder vind zijn de ontmoetingen. Als je wilt spreek je iemand uit het niets gewoon aan, je stelt wat vragen en voordat je het weet heb je leerzame en interessante ontmoetingen. Als je wilt leren evangeliseren: kom naar Taize, want niet iedereen is christen hier.

Wat ook grappig is om te zien zijn de overeenkomsten tussen de jongeren. Allen op zoek naar hun plek, willen opvallen en gekend zijn. Tegelijkertijd op zoek naar zichzelf en de inhoud van de levensvragen. Hoe ze hun dromen kunnen waarmaken en wat de inhoud van deze dromen zijn.  Ondanks de verschillen van talen, culturen en nationaliteiten zijn we uiteindelijk allemaal mensen en hebben we allen dezelfde behoeftes en wensen.
Helaas mis ik wel de broeders op het plein. Ik had verwacht deze wat meer tegen te komen en wat meer contact met hen te hebben. Tuurljk zijn er wel momenten: na de avonddienst en ’s morgens hebben we bijbelles van een broeder. 

De ontmoetingen met God ervaar ik hier zeker en dat is toch een van de redenen dat ik hier ben.  Ik hoop dat met mij de vele anderen dit net zo mogen ervaren, zeker voor de zoekenden en voor hen die twijfelen. Zeker op deze leeftijd is het belangrijk te weten dat je mag zijn wie je bent en dat je geliefd bent. Zoek gerust en ga je weg. En als je toch zo lekker aan het zoeken bent: zoek dan ook naar de ontmoeting met Jezus of iemand die hem volgt. Dat is altijd leerzaam.
 
Angela schrijft: gisteren was Sanne jarig. We hebben voor haar gezongen en cadeautjes gegeven.
 
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 juli 2009