“De verkiezingen zijn toch al voorbij?”

Koud, nat, veel wind en weinig volk op straat: het begin van de eerste dag dat de Oud-katholieke parochie in Hilversum op straat te vinden was. Een pastoor met lekke schoenen, een kaars die telkens uitwaait en al het informatiemateriaal onder klapperend plastic…

Hier en daar gesprekjes, schuilend onder de luifel van de HUBO, en "Bent u echt wel een pastoor?" tegen Leen Wijker, die ten lange leste zijn boordje achter de rits van zijn jas tevoorschijn tovert. "Dan is het goed".

Nog vijf
Het weer slaat om en ook de contacten worden zonniger. "De verkiezingen zijn toch al voorbij?". "Nee, geen belangstelling, ik ga altijd met de auto" zodra het woord ‘intercity’ klinkt. "Gaat dit over bier?" vraagt een man, wijzend op het groene petje van de pastoor, die ook al van een jongere moet aanhoren dat hij er wat meer "casual" uit zou moeten zien.

"Ik heb niks met de trein" zegt weer iemand. Maar anderen blijven welwillend staan om es te horen wat die kerk eigenlijk te vertellen en te bieden heeft. Een man koopt een boekje "Intercity bestemming Pasen" en komt na een half uurtje terug: "Ik moet er van mijn vrouw nog vijf kopen."

Gewoon leuk om te doen
1500 folders zijn verspreid onder het winkelend publiek. Met daarin de agenda van de Goede Week in de St. Vitus. En de kerk zelf stond ook open voor bezoekers die zomaar even naar binnen wilden. Een kleine veertig mensen maakte er gebruik van.

Titia van der Heijden-Folkers organiseerde de dag en mobiliseerde de parochianen. Zonder probleem kreeg ze genoeg mensen voor achter en rond de kraam op de Groest en in de kerk. "Leuk!" zegt ze. Het was gewoon leuk om te doen". Ook van de andere parochianen dezelfde geluiden. "Dit moeten we vaker doen" zegt Anita Sonnenschein. Schrijf mij maar weer in voor een volgende keer."