Bisschop Joris in het Vermoeden

"Vercammen wil als kind al priester worden. Liturgie en mystiek hebben hem altijd aangesproken. Toch lijkt het zijn ouders beter als hij eerst pedagogiek gaat studeren. Die keuze vindt Vercammen achteraf een hele goede: je gaat uit van de menselijke ervaringen en overtuigingen, bent meer op mensen gericht.
Na zijn studie pedagogiek gaat Vercammen theologie studeren in Antwerpen en in 1979 wordt hij tot priester gewijd. In 1984 werkt Vercammen in het jeugdpastoraat. Hij wordt verliefd. Dan ontdekt hij pas hoe het verplichte celibaat voor hem steeds meer symbool is geworden van vastgelopen kerkelijke structuren. En wat doe je dan?"

Aldus een stukje van de aankondiging van de gast in het IKON programma Het Vermoeden dat op zondagmorgen 28 mei wordt uitgezonden op Nederland 1. Wel onder kerktijd nl. om 11.00 uur, dus dat wordt opnemen geblazen.

Met het programma Het Vermoeden willen de makers Annemiek Schrijver en Ferdinand Borger mensen troosten, verrassen en verontrusten. De kijker maar ook zichzelf. Dat kan met gasten die niet kunnen zwijgen over het wonder dat leven heet.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 25 mei 2006