In het spoor van Willibrord

Het dak van de kerk eraf!

Door bijna 250 Anglicanen en Oud-Katholieken, jong en oud, werd op zaterdag 24 juni 2006 deelgenomen aan de pelgrimage van Katwijk aan Zee naar Oegstgeest. Het werd een zonovergoten, zinvolle tocht. Aan de hand van een routebeschrijving, waarin o.a. een puzzelopdracht voor kinderen was opgenomen, ging men na een openingsgebed door de bisschop van Gibraltar, opgewekt van start.
Door leden van de Missie Sint Paulus werd Max Havelaar koffie geschonken en door de organisatie werd water en een draagtasje voor onderweg verstrekt. Met een geel Willibrord hoedje op kronkelde zich een lange stoet pelgrims in een feestelijke optocht langs het water naar de Willibrord kerk.

De met prachtige bloemstukken versierde kerk, was met ruim 350 aanwezigen tot aan de nok gevuld. Door de gelovigen en door een gelegenheidskoor (samengesteld uit Anglicaanse en Oud-Katholieke leden van kerkkoren), werd onder leiding van Chris Farr en met orgelbegeleiding van Eveline M. Jansen, harmonieus en helder, als het ware het dak van de kerk gezongen. De liturgie was tweetalig zodat iedereen met hart en ziel kon mee vieren.

De preek werd gehouden door de aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen. De bisschop vroeg zich af of het doorgeven van het goede nieuws: dat alle kwaad overwonnen is, niet het kostbaarste goed is dat wij delen. Die boodschap is ook nu in onze doodgewone dagelijkse werkelijkheid, onze missie. Onze kerken lijken soms een ballingsoord, of een plaats om je te verstoppen. Maar daartoe heeft de Heer ons toch niet geroepen? Willibrords werk is toch niet af? Er zijn toch nieuwe missionarissen nodig? Zou de Heer met zijn wind de ramen en de deuren van onze kerken, onze veilige plaats, niet open hebben gewaaid? En zijn wij juist daarom vandaag hier gekomen? Wij mogen ons samen gezonden voelen, wij mogen samen missionaris zijn in het land waarin wij mogen leven en ver daarbuiten. Weet wel, ik ben met jullie alle dagen! (Mt 28,20)


Na afloop van de viering was op het Willibrord erf bij de kerk ruim gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 28 juni 2006