Zware dobber voor Canterbury

Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, de geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk, overlegt de komende maanden in kleine kring met Amerikaanse bisschoppen, hoe het verder moet met hun kerk.

Dat heeft Lambeth Palace laten weten. Williams vliegt begin volgende maand naar New York, waar hij zes bisschoppen heeft uitgenodigd voor een eerste overleg. Zij vertegenwoordigen alle stromingen in het conflict rond homoseksualiteit in de Amerikaanse Episcopaalse Kerk (ECUSA). Dat zijn de bisschoppen Lee (Virginia) en Lipscomb (Zuidwest-Florida), beiden middenfiguren die geneigd zijn homorelaties in de kerk te accepteren; verder twee bisschoppen die uit het verband van de ECUSA weg willen omdat ze homorelaties afwijzen, de evangelical Robert Duncan (Pittsburgh) en de anglo-katholiek Jack Iker (Fort Worth, Texas).

De ‘radicale’ vleugel die aanstuurt op volledig gelijke rechten van praktiserend homoseksuelen in alle lagen van de kerk, wordt vertegenwoordigd door voorzitter Katherine Jefferts Schori van de Amerikaanse bisschoppenconferentie en haar voorganger Frank Griswold.

Banden

In de Amerikaanse kerk dreigt een scheuring sinds de synode in 2003 een homoseksueel samenlevende bisschop benoemde en het inzegenen van homorelaties mogelijk maakte. Tal van anglicaanse kerken, vooral in de derde wereld, willen de banden met de ECUSA verbreken.

Het Nederlands Dagblad had tijdens het Internationaal Oud-Katholieken Congres in Freiburg een interview met aartsbisschop Williams, waarin hij meldde dat hij alles wil doen om te voorkómen dat met de ECUSA de hele anglicaanse kerkfamilie zou worden verscheurd. Hij vreest onder meer eindeloze juridische procedures over kerkelijke eigendommen. Williams legde de schuld voor een eventuele breuk bij de ‘radicale’ vleugel die niet kon wachten om het homobeleid van de kerk te veranderen.

Bron: Nederlands Dagblad
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 22 augustus 2006