Bisschop in de Filippijnen vermoord

Vanmorgen vroeg is bisschop Alberto Ramento van de Onafhankelijke Filippijnse Kerk (IFI) met messteken om het leven gebracht. Hoewel er door de autoriteiten gesproken wordt over een roofmoord, zijn daar grote twijfels over omdat bisschop Ramento zich sterk maakte voor de mensenrechten in zijn land en al verschillende malen met de dood was bedreigd.
Schending van mensenrechten wordt nog steeds oogluikend toegestaan, zo niet gestimuleerd door de regering van Arroyo in de Filippijnen. Schuldigen worden niet vervolgd of bestraft.
Sinds 2001 zijn niet alleen 15 advocaten en 10 rechters omgebracht maar ook bijna 700 anderen die opkwamen voor de rechten van de mens. Daaronder zijn journalisten, priesters (ook van de Filippijnse zusterkerk), kerkelijke werkers en arbeiders en daar komt nu dus ook een bisschop bij.

Bisschop Ramento was voorheen de leidinggevende bisschop van het bisschoppencollege (Obispo Maximo) en zette zich in voor de oecumene als voor het vredesproces in de Filippijnen.
Er is een commissie in het leven geroepen om de ware toedracht van zijn dood te onderzoeken.

De oud-katholieke bisschoppen roepen op tot gebed voor de overleden bisschop van de zusterkerk en voor de Filippijnse kerk.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 oktober 2006