Een nieuwe lente en een nieuw geluid

Deze dichtregel van Herman Gorter slaat weliswaar op de maand mei, maar is ook van toepassing op het aanstaande voorjaarsconcert in de Ste Gertrudis te Utrecht op vrijdag 23 maart a.s. om 20.15 uur.

Piet van der Steen bespeelt het orgel en Joris Vercammen leest acht gedichten van Guido Gezelle.
Deze combinatie is te horen in het werk van de componist Daan Manneke (geb.1939), die in 1964 een cyclus schreef van acht orgelwerken als reflectie op gedichten van de Vlaming Gezelle (1830-1899). DIt vroege werk heeft Manneke in 2003 gereviseerd en in deze nieuwe vorm wordt het stuk uitgevoerd. De acht gedichten worden gelezen door Joris Vercammen, waarna telkens het korte muzikale commentaar op orgel klinkt.

Het ‘nieuwe geluid’ staat centraal op het programma; het wordt ingebed door twee ‘klassiekers’ uit de Franse twintigste eeuw. Als eerste klinkt Litanie(1934) een kernachtig, eclatant werk van Jehan Alain en het concert wordt besloten met Prélude et fugue sur le nom d’Alain (1943), waarin de componist Maurice Duruflé zijn treurnis uitdrukt over de vroege dood van zijn collega-componist Alain. Duruflé heeft op ingenieuze manier zijn werk met dat van Alain verbonden.

Een interessant programma, dat zonder pauze wordt uitgevoerd en circa een uur duurt.

Kathedrale Kerk van Ste Gertrudis, Willemsplantsoen, Utrecht. Aanvang 20.15 uur.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 21 maart 2007