Pastores over een andere boeg?

De beraadgroep Missionaire presentie van de Raad van Kerken in Nederland gaf eerder dit jaar een handreiking uit voor missionair kerk zijn in een tijd van kentering. De brochure signaleert verschuivingen in de samenleving en de rol en plaats van de kerken daarin, biedt een vijftien vindplaatsen van hoop, tracht een balans op te maken van de kenmerken van die plekken en biedt daarbij drie bijbelminiaturen. Tot slot komt de beraadgroep met tien praktische aanbevelingen aan de kerken.
Deze brochure met de titel: Over een andere boeg, staat op de agenda van de Provinciale Synode van de geestelijken op donderdag 24 mei a.s. te Amersfoort.
De thematiek sluit naadloos aan bij de discussies over groei en kerkelijke presentie, die in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland in het kader van het Breed Beraad gevoerd worden. Beleidsvoorstellen in dit kader stonden centraal op de extra zitting van de algemene synode op 12 mei jl.

De Provinciale Synode (=synode van de kerkprovincie) is een adviserende ambtelijke vergadering, die de bisschoppen jaarlijks met hun geestelijken houden.  Naast de missionaire presentie staat er een aantal liturgische onderwerpen op de agenda, zoals een nieuwe vorm van de viering van Schrift en Gebed en de uitvaartliturgie. Voorts is er aandacht voor de catechese en het sabbatsverlof.
Vaste onderdelen zijn de mededelingen van de bisschoppen over met name pastorale onderwerpen en een eucharistieviering.
De synode is net als op 12 mei te gast bij de zusters van Onze Lieve Vrouwe ter Eem.

Meer informatie over de handreiking van de Raad van Kerken.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 23 mei 2007