IJmuiden maakt zich op voor feestmaand

 

Het honderdjarig bestaan van de gezichtbepalende Engelmunduskerk is voor de parochie in IJmuiden aanlelding tot een reeks van zeer gevarieerde feestelijkheden in de maand september.
In het eerste weekend (1/2 september) wordt op zaterdag begonnen met de opening van een tentoonstelling in de Bibliotheek Velsen en is er de grote pontificale viering op de zondag (15.00 uur).
Door de maand heen zijn er drie concerten gepland, een orgelconcert van Dirk Out op 6 september, een concert van Louis van Dijk (orgel en vleugel) samen met  dochter Selma viool en zang) op vrijdag de 14e, en tot slot een pianoconcert door Manchem Har-Zahav op 20 september.
Daarnaast is er een congres en een debat over kerk en samenleving in vier bedrijven onder de titel De Stoel van IJmuiden, een jongerendag, rondleldingen op de karakeristieke Westerbegraafplaats, een heuse feestavond en nog veel meer. Het programma is gericht op de parochie maar ook op de wijk Oud-IJmuiden en op de hele Velsense samenleving. Zie hier voor het volledige programma.

De oud-katholieke gemeenschap is ontstaan nadat in 1876 het Noordzeekanaal werd gerealiseerd en bij de sluizen de nederzetting IJmuiden ontstond. Een vissershaven volgde en door de ontwikkeling van visserij en scheepvaart groeide IJmuiden gestaag. Veel oud-katholieke gezinnen kwamen hier om te werken bij de visserij en het loodswezen, vooral ook uit het oud-katholieke vissersdorp Egmond.
De eerste diensten werden gevierd in 1888 in hotel Willem Barentsz en in 1890 kon al het eerste kerkgebouw in gebruik genomen worden. Dat bestaat nog steeds als Thalia-theater. Door de sterke groei van de parochie was dat snel te klein en in 1907 kon de huidige kerk in gebruik genomen worden.

Door de jaren heen is de Engelmundusparochie een hechte en grote parochie gebleven met veel actieve vrijwilligers.  Met enige trots kan dan ook het eeuwfeest van het kerkgebouw worden gevierd, maar moet ook afscheid genomen worden van de huidige pastoor Deken Dick Schoon (een zoon van de parochie), die na 15 jaar in IJmuiden de pastorale zorg van de parochie Amsterdam op zich gaat nemen.
Maar de opvolging staat gereed: het pastoorsechtpaar Harald en Martina Münch-Liebler nemen de taken over en komen van Egmond, waar zoveel IJmuidenaren hun wortels hebben.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 augustus 2007