De Stoel van IJmuiden

Vanavond de opname van al weer de vierde aflevering van De Stoel van IJmuiden, een spraakmakende talkshow, die in de jubilerende Engelmunduskerk wordt opgenomen van 20.00 tot 22.00 uur en daags erna uitgezonden door SeaPort-TV.

Op woensdag 19 september 2007 is het thema: Kerk en Samenleving. 

Presentatrice is Elisabeth van den Hoogen. Ze werd geboren 1969, studeerde Rechtsgeleerdheid, Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht. Volgde nadien cursussen Wetenschapsjournalistiek en film en montage.
Ze was achtereenvolgens werkzaam als persoonlijk medewerker CDA-Tweede Kamerlid A. Bijleveld (1991-1992), medewerker gemeenteraadsfractie GroenLinks Utrecht (1994-1998), Nieuwsverslaggever TV Utrecht (1998-1999), Nieuwsverslaggever Radio M (1999-2001), politiek verslaggever Nieuwsblad Utrecht (2001-2003) en politiek verslaggever RTV Noord-Holland (2003 tot heden). Recent als zelfstandige werkzaam.

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Just friends, een sextet dat 30 jaar geleden ontstond uit het daarvoor in de Zaanstreek actieve dixielandorkest “Dixie Mixers”. Als kwartet werd jarenlang geopereerd onder de naam “Mixers”.

De gasten zijn: 

Jan Lambert Wirix-Speetjens, bisschop van Haarlem

Jurjen Beumer werd in 1947 geboren in Hoogeveen. Na zijn studie theologie aan de Universiteit van Amsterdam in de eerste helft van de zeventiger jaren, begon hij in 1975 zijn kerkelijke loopbaan in het Twentse Oldenzaal.
Van 1980 – 1986 was hij als pastor werkzaam bij een oecumenische basisgemeente in Beverwijk.

De maatschappelijke betrokkenheid van de kerk op de samenleving bleef hem ook in Haarlem boeien, waar hij vanaf 1986 diaconaal predikant is. In Haarlem ontwikkelde hij samen met anderen het oecumenisch diaconaal centrum ‘Stem in de Stad’, waarvan hij directeur is. ‘Stem in de Stad’ is een diaconaal centrum van de oecumenische kerken in Haarlem, een gastvrije plek in het hart van de stad. De diaconaal-maatschappelijke activiteiten  zijn georganiseerd in een aantal afdelingen. Er zijn ruim 150 vrijwilligers actief. Zij worden gecoördineerd door diaconale beroepskrachten.Beumer is tevens auteur van een groot aantal boeken over spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

Jacobine Geel is theologe, televisiepresentatrice en columniste. Zij studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Haar eerste televisie-ervaring deed zij in 1999 op bij de IKON als presentatrice van Wilde Ganzen en Geel. Daarop volgden voor de NCRV de programma’s Ritueel 2001 en Jacobine. Tevens was zij wekelijks met Andries Knevel discussieleidster in het programma Debat op 1. Daarnaast ondersteunt ze uitzendingen van NOS Actueel als deskundige bij kerkdiensten en andere religieuze plechtigheden. Geel is tevens voorzitter van het Burgerforum Kiesstelsel. Elke maandag is zij te zien als presentator van het NCRV-programma Schepper & Co. Een keer per maand is zij te horen als dominee, dan preekt zij in de oecumenische gemeenteKortenhoef

Diana Vernooij is filosoof, manager Crisisopvang en Begeleid Wonen Noord-Kennemerland, redacteur van boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte en voorganger in oecumenische gemeente De Duif te Amsterdam. Ze heeft talloze publicaties op haar naam staan en is actief in de vrouwenbeweging.
Vernooij: “Christelijke dogma’s hebben me nooit geïnteresseerd, maar wel het innerlijk, dat wat zinvol is in je bestaan. Boeddhisme is voor mij de grond om te weten waar het allemaal om gaat. In het boeddhisme zijn daar veel meer ontwikkelingswegen voor ontwikkeld dan in het christendom”.

Bron: website Parochie IJmuiden-Engelmundus
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 september 2007