Nieuwe Patriarch Roemenië goede bekende

Metropoliet Daniël van Moldavia en Bucovina werd vorige week verkozen tot nieuwe Patriarch van de Roemeens Orthodoxe Kerk. De nieuwe patriarch is bekend vanwege zijn grote oecumenische instelling, hij maakt op het moment nog deel uit van het Presidium van de Conferentie van Europese Kerken (CEC) en was al eerder lid van het Centraal Comité van de Werelraad van Kerken.
Patriarch Daniël, geboren in 1951, studeerde tijdens de communistische overheersing theologie in West-Europa en behaalde een doctoraat aan de Protestantse Theologische faculteit van de Universiteit van Straatsburg. Nadien was hij acht jaar lang docent aan het Oecumenisch Instituut van de Wereldraad in Bossey bij Geneve.
In 1988 keerde hij terug naar Roemenië en werd in 1990 aartsbisschop van Iasi en Metropoliet van Moldavia en Bucovina.

Aartsbisschop Joris Vercammen ontmoette de nieuwe Patriarch bij verschillende gelegenheden. De bisschop was ook te gast in Iasi tijdens zijn bezoek aan Roemenië in 2002.

De intronisatie van de opvolger van de eind juli overleden Patriarch Teoctist zal plaats vinden op zondag 30 september a.s. in de Kathedraal van Boekarest. De Internationale Bisschoppen Conferentie zal worden vertegenwoordigd door mgr.H.Gerny uit Zwitserland.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 september 2007