Oikocredit blijft groeien

Oikocredit blijft groeien in tal van opzichten. Dit werd nog eens bevestigd door een aantal ontwikkelingen die werden gepresenteerd en beslissingen die werden genomen tijdens de algemene jaarvergadering die afgelopen juni plaatsvond in Benoni, Zuid-Afrika.

Mijlpaal van 100 miljoen euro gepasseerd!
De goedkeuring van een lening van 1,6 miljard Oegandese Shilling (ongeveer 700.000 euro) aan microfinancieringsinstelling Faulu Uganda Limited in de loop van augustus betekende het passeren van de mijlpaal van 100 miljoen euro aan goedkeuringen voor nieuwe projecten in 2007. In 2001 werd er nog goedkeuring gegeven voor een totaal van € 25 miljoen euro aan nieuwe leningen. In 2006 was er aan het einde van het jaar goedkeuring gegeven voor € 116,7 miljoen euro. Hoewel dit al een indrukwekkende vervijfvoudiging betekende in vergelijking met 2001, is de groei dit jaar nog verder toegenomen en werd de mijlpaal van 100 miljoen euro aan goedkeuringen voor nieuwe projecten dus al in augustus gepasseerd! Dit betekent dat wij verwachten het eindbedrag van 116,7 miljoen euro van vorig jaar ruimschoots te overtreffen. En daarmee bereiken we een belangrijk doel van Oikocredit: meer geld investeren in ontwikkeling in minder tijd.

De snelle groei in projectfinanciering heeft als gevolg dat nog meer dan voorheen extra investeringen nodig zijn. We hopen dat onze huidige investeerders ons blijven steunen om deze verdere groei mogelijk te maken. Dat kan zowel door zelf meer te investeren en ook door anderen te wijzen op de grote vraag die er in ontwikkelingslanden naar Oikocredit financiering is.

Burgemeester Amersfoort opent nieuw internationaal kantoor
Om de aanhoudende groei van de organisatie in goede banen te leiden, heeft Oikocredit het aantal medewerkers uitgebreid. De organisatie heeft nu 153 mensen in dienst tegen 78 in 2001 (FTE’s).  Hoewel 70% van de medewerkers werkt in de regionale en nationale kantoren in ongeveer 30 landen, moest het internationale kantoor in Amersfoort ook groeien om de benodigde ondersteuning te kunnen bieden en specialistische kennis te kunnen leveren, bijvoorbeeld op het gebied van microfinancieringen en participaties. Op 16 oktober wordt het nieuwe kantoorgebouw officieel geopend door de burgemeester van Amersfoort.

Feiten en cijfers per 31 augustus 2007
Om efficiënt te kunnen werken richt Oikocredit haar inspanningen op een beperkt aantal landen. Bij de selectie van de landen wordt rekening gehouden met de verkoopbaarheid van de Oikocredit-leningen, de sociale, economische en politieke stabiliteit van het land en een sterk ondersteunend netwerk. De lijst wordt voortdurend op basis van marktonderzoeken geëvalueerd en geactualiseerd. Recent zijn drie nieuwe landen aan de lijst toegevoegd, waarmee het totale aantal focuslanden op 33 komt. Bosnië-Herzegovina, één van de drie nieuwe landen op de lijst staat al in de top 10 van landen met het hoogst uitstaande kapitaal. Dat geeft dan ook meteen de grote behoefte aan die hier bestaat aan microleningen. Oikocredit financiert in Bosnië-Herzegovina zes verschillende microfinancieringsinstellingen, allemaal financieel stabiele  organisaties met een hoog sociaal impact op de levens van financieel arme mensen.

Zie ook: Oikocredtit en de OKK

Bron: Ezine, Nieuwsbrief Oikocredit
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 28 september 2007