ECUSA kiest voor behoud band met de wereldkerk

De bisschoppen van de Anglicaanse Kerk in de Verenigde Staten (ECUSA) hebben dinsdag toegezegd voorlopig geen homoseksuelen meer tot bisschop te wijden. Ook zullen homorelaties niet langer worden ingezegend. Daarmee lijkt een scheuring in de Anglicaanse Kerk vooralsnog te zijn voorkomen.

De Amerikaanse bisschoppen werden het er over eens om ”terughoudendheid te betrachten door niet in te stemmen met iemands toetreding tot het episcopaat als zijn manier van leven op bezwaren stuit bij de bredere kerk”. Ook het inzegenen van homorelaties ging voorlopig de ijskast in totdat er bredere consensus over ontstaat.

De leiding van de 2,3 miljoen volgelingen tellende Amerikaanse Anglicaanse kerk herhaalde wel de steun voor de rechten van homoseksuelen. Ze keerde zich tegen gewelddadige acties en beleid tegen homo’s.

De Aartsbisschop van Canterbury, dr.Rowan Williams, voerde afgelopen week al spoedoverleg met de Amerikaanse bisschoppen over de kwestie. De 77 miljoen anglicanen in de wereld zijn diep verdeeld over homoseksualiteit. De kerken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wijzen homoseksualiteit als zondig af. Datzelfde geldt voor conservatieve anglicanen in het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Sinds de Amerikaanse anglicanen vier jaar geleden de homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire kozen, dreigen de tegenstanders zich af te splitsen. Vorige maand werden twee Amerikanen die uit de Episcopaalse (anglicaanse) Kerk waren gestapt, in Kenia tot bisschop gewijd. Zij gaan in de Verenigde Staten werken, maar vallen onder de Keniaanse kerk.

De aartsbisschoppen, die aan het hoofd staan van de Anglicaanse kerkprovincies, kwamen in februari tijdens een top in Tanzania overeen dat de Episcopaalse Kerk de inzegening van homoseksuele relaties en de wijding van homoseksuele bisschoppen moet staken. De Amerikaanse kerk kreeg tot eind deze maand de tijd om zich te schikken.

Bron: ANP
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 26 september 2007