Roemeens Orthodox Koor maakt concertreis

Na een lange periode van gedwongen stilzwijgen onder het regime van Ceaucescu kon de Heilige liturgie weer hoorbaar opgedragen worden in de kerk van de Drie Hiërarchen in Iasi. Het bijbehorende klooster kwam weer tot leven en er werd een muziekschool opgericht waar les werd gegeven volgens de eeuwenoude tradities van de stad.
Jonge mensen werden aangemoedigd sacrale gezangen te leren en in de kerk te zingen tijdens de liturgie. Zo ontstond een groep die steeds professioneler werd en zou uitgroeien tot het Mira koor, dat nu gezien wordt als een van de beste koren van Roemenië.

De groep bestaande uit ongeveMirakoorer 25 conservatorium studenten staat onder leiding van Petronela Dârþu, docent aan het conservatorium in Iasi. Het koor is tegenwoordig verbonden aan de inmiddels gerestaureerde Sint Nicolaaskerk uit 1491, de huidige kapel van het klooster van de Drie Hiërarchen.

Het Mirakoor maakt van 15 t/m 20 september een tournee door Nederland vanuit Amersfoort, waar het koor met steun van het AFOS, het Amersfoorts Fonds voor Ontwikkelings Samenwerking, is ondergebracht.

De tournee:
Kasteel Hernen, Hernen, 15 september 14.00 uur
Culemborg,  Oud-Katholieke Kerk, 16 september 10.00-12.00 uur
gecombineerde Oud Katholieke en Roemeens Orthodoxe Dienst en concert
Ermelo, Zendingskerk, 17 september 20.00 uur
Egmond Binnen, Benedictijner Abdij, 18 september 18.30 uur
Vlaardingen, Grote Kerk,  19 september 20.00 uur
Amersfoort, Oud-Katholieke Kerk,  20 september 20.00 uur

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 september 2007