Op zoek naar Hildegard van Bingen

Van 22 tot en met 25 oktober 2007 zullen 33 vrouwen verblijven in het gastvrije Arnold Janssen-klooster in Wahlwiller, Zuid-Limburg.
Het thema van deze zogenoemde Vrouwenontmoetingsdagen, georganiseerd door de Bond van Oud-Katholieke Vrouwen,  is deze keer “Hildegard van Bingen”   – haar leven…mijn leven.

Aan de deelneemsters is vooraf al een boekje toegestuurd  waarin bijzonderheden uit het leven van deze vrouw, die leefde in de 12 eeuw, worden toegelicht. Er wordt in werkgroepen gezocht naar raakvlakken tussen haar eeuw en de onze. De overeenkomst is dat het gaat om tijden waarin sprake is van  grote maatschappelijke veranderingen en technische vooruitgang en van een groeiend verantwoordelijkheidsgevoel voor de hele schepping. Hildegard van Bingen was een diepgelovige kloosterzuster en een zeer begaafde kunstenares en componiste.

Zuster Claudia Theinert  zal een inleiding houden over mystiek. Door een aantal deelneemsters zal het leven van Hildegard worden uitgebeeld. Er worden composities van Hildegard beluisterd en zijn er verschillende werkgroepen zoals bijvoorbeeld  ‘biografisch schrijven’ om de link te leggen tussen haar leven en ons leven.

Door samen bidden, naar elkaar luisteren, ervaringen uitwisselen en wandelen in het prachtige Limburgse  landschap ontstaat er een hele aparte sfeer waarin verdieping en rust harmonisch samengaan. 

Wees zon door uw leer,
wees maan door uw aanpassingsvermogen,
wees wind door strenge leiding,
wees lucht door uw mildheid en
wees vuur door de schoonheid waarmee u onderricht geeft.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 oktober 2007