Geloofscommunicatie hoog op het lijstje

De leden van de synode zullen er een hele kluif aan hebben om de agenda van de zitting van 20 november a.s. binnen de tijd af te werken en ook nog recht te doen aan de inhoud.

Het Collegiaal Bestuur heeft vier beleidsnotities op de rol gezet in aansluiting op de notities, die in de extra synode van mei dit jaar werden besproken.

Deze keer de notities over de organisatie (hoe werkt het Collegiaal Bestuur zelf en wat hangt daaraan vast), de notitie over de Financien, een nota over Vrijwilligers en tot slot de notitie Vorming en Toerusting.

In de notitie Vorming en Toerusting draait het om de geloofscommunicatie als basis voor de kerkopbouw en de missionaire presentie van de kerk. Alleen gelovigen, die het geloof met elkaar delen door er samen over na te denken en er met elkaar over te spreken, zijn in staat om bewust van van eigen roeping en verantwoordelijkheid kerk te zijn. En het maakt ze ook mogelijk anderen voor dat ‘kerk-zijn’ te interesseren.  Aldus de nota. Simpel vertaald: vorming is broodnodig; wie en wat zijn we eigenlijk en hoe vertel ik dat.

In de notitie wordt onderscheid gemaakt tussen wat landelijk wordt aangeboden door de Oud-Katholieke Kerk van Nederland en de verschillende organisaties daarin en wat er plaatselijk wenselijk en mogelijk zou zijn.
Om wat overzicht te hebben – en dus ook de mogelijkheid tot uitwisseling – wordt een werkgroep in het leven geroepen en een databank opgezet.

Dat een vormingsaanbod wel degelijk aantrekkelijk kan zijn blijkt uit de grote belangstelling voor de bijeenkomsten, die er alleen al in november worden georganiseerd. De ontmoetingsdag over omgaan met dood en lijden op 17 november kan de toeloop haast niet aan en ook voor de dag van morgen in Den Haag over waarheid en gerechtigheid bestaat er goede belangstelling.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 9 november 2007