Was 2007 gedenkwaardig?

Passend in de trend van jaaroverzichten, een bescheiden mijmering over kerkelijke zaken.
Opvallend dit jaar was de afronding van het Breed Beraad met de 7 beleidsnotities van het bestuur. Het instrumentarium is aanwezig, het is nu aan de leden van de kerk om werk te maken van het gezamenlijk gekozen thema “Groei” in 2008 en daarna.

Timmeren aan de weg
Hier en daar zijn er tekenen van nieuw elan, zo pakte de parochie Hilversum o.a. voor het tweede jaar weer uit met de Kerst, met als gevolg dat meer dan 1000 mensen de diensten op Kerstavond bezochten. Als dat geen werken aan de uitstraling is!

In september liet de parochie van de H.Engelmundus te IJmuiden zich horen en zien bij de viering van het 100-jarig kerkgebouw. Een maandlang en een zeer gevarieerd programma. Heel Velsen en omstreken weet nu dat er oud-katholieken in IJmuiden zijn.

Maar ook andere parochies timmerden aan de weg, zoals Dordrecht met de middagpauze diensten, Amersfoort met het Joris & Maria Festival, Utrecht met het project Kerken kijken, Rotterdam met de Nacht der kerken in juni en Groningen met het dertigjarig bestaan. Schiedam ging weer open na een uitgebreide renovatie en Den Haag en Delft toonden hun kerkelijk erfgoed bij speciale gelegenheden en er was nog veel meer. 

Toerusting
Dat toerusting niet hoeft te wachten op beleidsnota’s, werd duidelijk gemaakt in november. In één maand een goed bezochte dag van de Werkgroep Sint Willibrord en een anglicaans-oud-katholiek initiatief met een dag over de betekenis van het geloof in de samenleving, beide in Den Haag. Gevolgd door een gemengde orthodox-oud-katholieke studiedag over Omgaan met dood en lijden in Utrecht.
En de Bond van Oud-Katholieke Vrouwen vierde haar lustrum in Hilversum.
Voor de veertigdagentijd verscheen voor het eerst een Vastenblok, met meditatieve bijdragen voor elke dag van bisschoppen en enkele pastores en voor de Advent kwam een apart notitieboekje van de bisschoppen uit.

Er werd ook wat afgereisd: er ging een delegatie naar de Assemblee van de Europese Kerken in Sibiu, aartsbisschop Joris was in Nairobi voor het Global Christian Forum en op nog tal van plaatsen in de wereld om de kerk ook internationaal op de kaart te houden of te zetten.

Verhuizen en afscheid
Bescheidener qua afstand, was het getrek van de pastoors in het bisdom Haarlem. In de zomerperiode verhuisden bijna alle pastoors van standplaats om een nieuwe start te maken. Zorgelijk blijft de gezondheid van bisschop Bert Wirix van Haarlem, hij leverde het hele jaar door strijd tegen de kanker en kende goede en slechte dagen.

Er werd afscheid genomen: pastoor Wim de Boer ging in ruste, pastor Wessel-Jan Woltjer moest noodgedwongen zijn pastoraat van Almere neerleggen en de pastores Hans Lippe en Nico Schoorl gingen met pensioen als pastores van de parochies Gouda, Oudewater en Schoonhoven. Pastor Joop Albers koos voor een volledige baan in het luchthavenpastoraat Schiphol en pastor Ruud Bosma voor een fulltime invulling van het gevangenispastoraat.
Maar er waren ook nieuwe initiatieven: de samenwerking met de Anglicanen kreeg gestalte in het zeeliedenpastoraat in Vlissingen, in combinatie met het pastoraat voor de Statie Zeeland een volledige pastoorsplaats in Zeeland. En in Rotterdam werd een start gemaakt met het Grotestadspastoraat door Hans de Rie.

Publiciteit
Een aantal parochies vernieuwde de website of kwam voor het eerst in beeld met als mooi voorbeeld Culemborg. Het blad De Oud-Katholiek kreeg een nieuwe eindredacteur en de voorbereidingen voor een vernieuwing van het blad zijn in gang gezet. IJmuiden en Groningen maakten een jubileumboek, Hilversum een eigen brochure en Amersfoort een boekje over Maria en het mirakel van Amersfoort.
Deze site trok dit jaar opnieuw weer meer bezoekers. We hopen u ook het komende jaar weer van dienst te zijn met de nieuwsvoorziening en achtergrondinformatie.

Een groeizaam jaar gewenst!

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 31 december 2007