Alja Tollefsen nu toch priester in Nederland

Alja Tollefsen ging niet de meest eenvoudige weg om uiteindelijk in Nederland als priester te werken.

Geboren in 1950 te Rotterdam als Alida van der Lans en rooms-katholiek studeerde zij medicijnen en spaans. Zij was jarenlang actief als vrijwilliger in de r.k. parochies van Utrecht-Oost als voorzitter Pastoraatsgroep, voorganger van Woord- en Communiediensten, lid van oecumenische werkgroepen en kerkbestuur. 

Al werkzaam als arts, lokte toch de theologie. Ze begon met haar studie in Utrecht maar het gebrek aan perspectief was de aanleiding om de oversteek naar Engeland te maken en binnen de Anglicaanse kerk de priesteropleiding te gaan volgen. In 1998 volgde de diakenwijding en een jaar later de priesterwijding.
Al sinds 1992 was zij geinteresseerd in de oud-katholieken en toen in hetzelfde jaar 1999 de eerste vrouw tot priester gewijd werd in Nederland, kwam zij over om dat mee te maken.

Vanaf januari 2002 tot de herfst van vorig jaar was zij ‘vicar’ in Knutsford, in een van de meest conservatieve delen van Engeland. Sinds 1975 is zij getrouwd met Randall Tollefsen en het echtpaar heeft twee kinderen.
De chronische ziekte van haar man versnelde het besluit om uiteindelijk terug te keren naar Nederland.

De volledige kerkelijke gemeenschap van Anglicanen en Oud-Katholieken maakt de uitwisseling van ambtsdragers mogelijk en zo kan aartsbisschop Joris Vercammen priester Tollefsen op zondag 3 februari a.s. dan ook installeren als pastoor voor het gecombineerde pastoraat van de parochies Gouda, Oudewater en Schoonhoven.
De feestelijke viering in de kerk van Johannes de Doper aan de Hoge Gouwe te Gouda begint om 15.00 uur.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 30 januari 2008