“Cold Turkey” op Paasmenu

LUX, het programma waarin de IKON en het Museum Catharijneconvent samenwerken, komt met een nieuwe reeks uitzendingen. De eerste op Pasen, 23 maart a.s.

IKON TV op Nederland 2
10.30 – 10.55 uur      LUX
16.05 – 16.30 uur      Verlicht de geest
23.40 – 00.05 uur                               

Verdiepend magazine over religie, kunst, cultuur en samenleving. LUX werpt licht op onvermoede zaken en gaat op zoek naar betekenis. LUX: uw TomTom door het religieus-culturele landschap van de Lage Landen.   

LUX Lab : Cold Turkey
Op Pasen in LUX Lab zeven gerenommeerde Nederlandse kunstenaars die hun hedendaagse interpretatie geven van eeuwenoude beeldtradities uit de passietijd. Hun werken zijn tot 6 april te zien in de tentoonstelling ‘Cold Turkey – Van Carnaval tot Pasen’ in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Iedereen kent de bestaande beeldtaal rondom Pasen, zoals Christus aan het kruis of het beeld van een man op een ezel voor Palmzondag. Kunstenaar Erzsébet Baerveldt doorbreekt deze beeldvorming met een bronzen beeld van een onthutste Christus die net uit het graf is opgestaan. Hij lijkt zich door zijn houding eerder voor de wereld te willen verbergen dan zijn overwinning op de dood te willen verkondigen. 
(Pasen – Erzsébet  Baerveldt – Noli – me – tangere. Brons 80 x 80 x 95cm. 2007
© Museum Catharijneconvent, Utrecht)

“In deze tijd van individualisering, toenemend geweld en stuitend materialisme is het van groot belang dat de essentiële thema’s van het menselijk bestaan – lijden, dood en verlossing – verbeeld worden”, zegt Wout Herfkens, één van de initiatiefnemers achter het kunstenaarscollectief. LUX bezoekt de kunstenaars in hun atelier en is bij de inrichting van de tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. Wat drijft de kunstenaars om zich te verhouden tot het jaarlijks terugkerende ritueel van de passietijd – van overgave aan de geneugten des levens tot symbolisch afsterven; genot tegenover soberheid; overvloed versus afzien. Koesteren zij de christelijke traditie of is het niet meer dan een aanleiding? Is er sprake van vernieuwende religieuze kunst? LUX gaat op onderzoek uit en werpt nieuw licht op een oude traditie. 

Attentie: alleen aflevering 1 is op drie verschillende tijdstippen te zien. Alle volgende afleveringen worden zondagavond laat uitgezonden, om 23.15 uur na Kruispunt op Nederland 2.

Redactie: Nicolette Bartelink, Anikó Ouweneel, Els van Driel, Sarah Hijmans, Christine Raven;  regie: Jelka Anhalt, Nicole van Damme; regie en samenstelling: Wilberry Jakobs; productie: Margie Monfils; eindredactie: Ida Overdijk

Meer informatie op  www.ikon.nl/lux en www.catharijneconvent.nl 
LUX is een co-productie van IKON en Museum Catharijneconvent Utrecht.