Overleg Anglicanen – Oud-Katholieken

Van 14 tot 18 april had de Anglikaans – Oud-Katholieke Coordinerende Raad (AOCICC) zijn jaarlijkse bijeenkomst in kasteel Beuggen, op de Duitse oever van de Rijn op 20 km van Basel.

De Raad bestaat sinds 1998 en wisselt informatie over recente ontwikkelingen in de beide kerkgemeenschappen uit. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijkheden om tot een sterkere samenwerking te komen. Dit jaar lag de nadruk op het verder werken aan een gemeenschappelijke verklaring over het kerkverstaan en de zending van de beide kerken in Europa.

Als nieuwe oud-katholieke co-voorzitter trad de bisschop van de Duitse kerk, Joachim Vobbe, aan, die zijn Zwitserse collega Fritz-René Müller afloste. Jonathan Gledhill, bisschop van Lichfield, is co-voorzitter van anglicaanse zijde. De verdere leden van de Raad zijn met name theologen uit de beide kerkgemeenschappen.

De Raad vierde elke dag het ochtendgebed van de communiteit van kasteel Beuggen mee. Er werd eucharistie gevierd en leden van de Raad hadden bijbelstudies voorbereid. Op woensdag 17 april vierde de Raad vesper in de St. Martinskirche te Rheinfelden, Zwitserland, onder leiding van bisschop Fritz-René Müller, waarna een diner werd aangeboden door de Synodale Raad van de Zwitserse oud-katholieke kerk.

Meer informatie verkrijgbaar bij de
oud-katholieke co-secretaris prof.dr. Angela Berlis,
aocicc@alt-katholisch.de

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 22 april 2008