Devotie tussen kunst en commercie

In het vriendelijke ochtendlicht slingerde zich een stoet van pelgrims zaterdag 3 mei jl. door de binnenstad van Amersfoort. De jaarlijkse Vrouwenvaart: een stille rondgang ter herinnering aan het Mirakel van Amersfoort.

In 1444 viste Magriet Gijsen na een droom een pijpaarden beeldje van Maria uit het water van de Eem. De Nijkerkse Geertgen Arends had dat uit gêne in het water gegooid toen ze op weg was naar het klooster om in te treden. Het beeldje gaf al snel aanleiding tot allerlei wonderen en de stad Amersfoort werd een beroemd pelgrimsoord. Het ging de stad voor de wind en ter ere van Maria werd de grote Lieve Vrouwe toren gebouwd.

De dag begon om halfacht ’s morgens in de oud-katholieke kerk aan ’t Zand (waar de resten van het beeldje nog altijd worden bewaard) met een woorddienst, waarna de pelgrims besprenkeld met wijwater op weg gingen naar de Lieve Vrouwe toren en vandaar naar de plek, waar het wonderbaarlijke beeldje was opgevist. Bij de Lieve Vrouwe toren moest de devotie al concureren met de kunstmarkt, die op het plein werd opgebouwd, en in de binnenstad waren diverse winkeliers al druk bezig versperringen van reclameborden op de stoep te plaatsen. De wandelaars lieten zich niet uit het veld slaan en keerden na de ommegang terug op het ’t Zand waar de liturgieviering werd vervolg in de rooms-katholieke Franciscus Xaverius kerk. Een mooie katholieke samenwerking op ’t Zand.

De vindplaats
Bij de Lieve Vrouwe Toren
 

 

 

 

 

 

 

Fotos: Rudolf Scheltinga
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 mei 2008