Pinkstervuur in Utrecht en Amsterdam

Op zoek naar een nieuw wij: Together forever!
maar ook Get the spirit

In Utrecht wordt dit jaar weer een interreligieuze feestdag gehouden op tweede pinksterdag. Initiatiefnemers zijn onder meer de organisatie Kosmopolis, de website reliflex.nl en het IKON-programma Het Vermoeden.

Thema is ‘Together forever’, waarbij ‘de spirituele vensters wijd open’ gaan en ‘deelnemers zich opnieuw kunnen laten uitdagen en inspireren door de ontmoeting met andere religieuze geesten’. De activiteiten vinden plaats in het kader van het ‘Feest van de Geest’, rond het Utrechtse Domplein.

Aanwezig zijn onder anderen Tweede-Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA) en Esmaa Alariachi, één van de Meiden van Halal.

Het evenement is een vervolg op de eerste ‘interreligieuze feestdag’, die vorig jaar werd gehouden. Het thema ‘Andere tijden, andere geesten’ trok destijds 350 mensen ‘uit allerlei religieuze tradities’, aldus de organisatie.

Get the spirit!

Samenwerkende Amsterdamse kerken organiseren dit jaar voor het eerst het pinksterfestival Get the spirit!, dat van 9 tot 17 mei duurt. De kerken organiseren samen ruim veertig bijeenkomsten, waaronder stadswandelingen en een debat over ‘samenleven in de stad’. Ook zijn er speciale diensten tijdens de pinksterdagen.

Alle 350 kerken in de stad zijn door de Stichting Interkerkelijke Evenementen Amsterdam benaderd om aan het festival deel te nemen. Met het festijn willen de kerken ”bijdragen aan de sociale cohesie in de stad”. Van alle kerken in Amsterdam is ruim de helft een migrantenkerk.

Bron: IKON/ANP
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 10 mei 2008