Vrouwen houden de kerk wakker

De uitdagende titel van het jubileumboek 80 jaar (1927-2007) Bond van Oud-Katholieke Vrouwen in Nederland, dat vandaag op de jaarlijkse Bondsdag in Alkmaar werd gepresenteerd.
Vorig jaar vierde de Bond het tachtigjarig bestaan, maar de voorbereidingen voor het 100 pagina’s tellende boek namen wat meer tijd in beslag, maar nu is het er. Een kloek ogende uitgave, waarin op meer thematische wijze de  verschillende facetten aan bod komen van de rol die de Vrouwenbond in die jaren gespeeld heeft. En dat was een veelzijdige rol: van het herstellen van kerkelijk linnen tot het opgang brengen van de discussie over de vrouw in het ambt. Het vormend aspect is in al die decennia gebleven tot op vandaag toe met Nova-dagen, de ontmoetingsdagen in het klooster te Wahlwiller en het Voorjaarskamp.
Het prettig leesbare verslag van 80 jaar vrouwenbond werd in opdracht van het Bestuur van de Bond geschreven door Wil Keman en Ineke Schenk, die daarvoor de nodige archieven hebben doorgespit.

Opnieuw een stuk recente en specifieke kerkgeschiedenis aan de vergetelheid ontrukt. En de Bond zelf is nog geen geschiedenis, getuige de goede opkomst uit het gehele land op de zonovergoten dag in Alkmaar.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 mei 2008