Zie ze vliegen

De tentoonstelling Allemaal Engelen in het Museum Catharijneconvent loopt van 4 oktober 2008 t/m 25 januari 2009.

Beschermengelen, wraakengelen, mollige cherubijntjes, moderne engelen: nog nooit zag u er zoveel bij elkaar. Engelen op schilderijen, boekillustraties, metershoge beelden, zilverwerk, iconen en kleurrijke middeleeuwse miniaturen. Maar ook de engel in de muziek, de film en op affiches.

Allemaal Engelen laat duidelijk zien dat de gevleugelde wezens van alle tijden en religies zijn. De engelen spelen een belangrijke rol in het christendom, maar ook in het jodendom en in de islam. Ook ziet u engelen van hedendaagse kunstenaars. Het oeroude fenomeen leidt in de 21ste eeuw tot actuele interpretaties. Van de geheimzinnige beeld- en geluidsinstallatie The Last Angel van Bill Viola tot de sexy engelen van fotograaf Erwin Olaf.

De vormgeving is in handen van stylist en artdirector Maarten Spruyt, bekend van tentoonstellingen als De ideale man die momenteel te zien is in Het Haags Gemeentemuseum en 15 jaar Marlies Dekkers, afgelopen voorjaar te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Met zijn verrassende concept brengt hij de grootsheid en tijdloosheid van de engelen tot uitdrukking. Hij verbindt de statige engelen van oude meesters als Pieter Lastman en Ferdinand Bol met hedendaagse engelen zoals De witte engel van Carolein Smit.

Zie voor meer informatie ook de website van het museum.

Bron: Museum Catharijneconvent
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 30 september 2008