Beklemmende vertelling in de Gertrudiskathedraal

In 2006 verscheen de Nederlandstalige versie van Requiem Theresienstadt van de Tsjech Josef Bor geschreven in 1963. Bor werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar het concentratiekamp van Theresienstadt, het getto dat door de propaganda van de nazi’s aan de buitenwereld werd gepresenteerd als een modelkamp. Daar was hij getuige van de manier waarop de dirigent Rafael Schächter, die van november 1941 tot oktober 1944 in het kamp verbleef, uit musici onder de joodse kampgevangenen een orkest samenstelde dat regelmatig uitvoeringen gaf. Beiden werden in 1944 op transport gesteld naar Auschwitz, waar Schächter werd vermoord. Josef Bor overleefde en vestigde zich na de bevrijding in Praag, waar hij in 1979 overleed. In zijn boek Requiem Theresienstadt vertelt Josef Bor over de manier waarop Rafael (Raffi) Schächter met vallen en opstaan een koor en orkest samenstelde waarmee hij Verdi’s Requiem instudeerde. Het is een ontroerende getuigenis met de dirigent in de hoofdrol. Al leefden de joodse gevangenen in barre omstandigheden en in de wetenschap dat ze op een dag vermoord zouden worden, toch stelde Schächter enorm hoge eisen aan zijn orkestleden. Hij wou de muziek van Verdi immers gebruiken als een moreel breekijzer.

In de Ste. Gertrudiskathedraal aan het Willemsplantsoen 2 te Utrecht
wordt op zondagavond 9 november een muzikale vertelling verzorgd met woorden van Josef Bor’s Requiem Theresienstadt. De muzikale invulling bestaat uit o.a. werken van Lassus, Bach en Verdi.

Aanvang: 19.00 uur.

Voor meer informatie zie de website van de parochie Utrecht.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 november 2008