Patriarch Aleksij II overleden

De Russisch-orthodoxe patriarch Aleksij II van Moskou is vandaag overleden. Dat melden Russische media. Het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk stierf in zijn residentie even buiten de hoofdstad Moskou. Hij werd 79 jaar.

Roerige periode
Aleksij Mikhailovitsj Ridiger werd op 23 februari 1929 geboren in Tallinn, de hoofdstad van Estland. In 1950 werd hij tot priester gewijd. In 1961 werd hij gewijd als bisschop van Talinn en Estland. Hij volgde in 1990 Pimen I op als patriarch van Moskou. In die functie loodste Aleksij zijn Kerk door de roerige periode na de val van het communisme.

Hoeder van de Russische ziel
Na de val van de Sovjet-Unie bloeide de orthodoxie in Rusland op. Onder Aleksij bleef de kerk aanschurken tegen de staatsmacht om haar positie als hoeder van de Russische ziel te herwinnen en te verstevigen.

Stroeve relatie
Als leider van de 130 miljoen gelovigen tellende Russisch-orthodoxe Kerk was Aleksij feitelijk de machtigste kerkleider binnen de orthodoxie. De patriarch had een stroeve relatie met de paus, die hij beschuldigde van proselitisme in Rusland. Aleksij zag het bestaan van Rooms-katholieke bisdommen op Russisch grondgebied als een bedreiging voor de Byzantijns-orthodoxe identiteit van de Russische cultuur.
 
Bron: ANP
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 december 2008