16e Patriarch van de Russisch-Orthodoxe Kerk

Aartsbisschop Kirill is gisteravond uitgeroepen tot de 16e patriarch van de Russisch-orthodoxe Kerk. Het merendeel van de 702 leden van de Synodale Theologische Commissie in Moskou stemde voor de aartsbisschop van Smolensk en Kaliningrad.

De stemming voor de nieuwe patriarch van de Russisch-orthodoxe Kerk begon om 16.00 uur Nederlandse tijd, in de Christus is Redder-kathedraal in Moskou (nabij het Kremlin), vlak nadat kandidaat Filaret, aartsbisschop van Minsk en Slutsk, zich teruggetrokken had uit de race. De keuze bestond daarna uit aartsbisschop Kliment en Kirill.

De telling van de 702 stemmen vond plaats in een afgesloten ruimte. De daar aanwezige personen mochten niet in het bezit zijn van een mobiele telefoon, zodat het nieuws van de nieuwe patriarch niet eerder bekend gemaakt kon worden.

De telling duurde ongeveer 2 uur, waarna de Synodale Theologische Commissie zich weer verzamelde in de kathedraal om te luisteren naar de boodschap waar de hele orthodoxe wereld op zit te wachten.

De uitslag was niet opvallend, omdat afgelopen zondag, toen de Commissie de drie kandidaten bekend maakte, al was gebleken dat Kirill de favoriet was. De aartsbisschop was tevens waarnemend hoofd van de kerk na het overlijden van patriarch Aleksej II.

De nieuwe patriarch zal begin februari in Moskou geïnaugureerd worden.

Kirill werd in 1946 onder de naam Vladimir Mikhailovich Gundyaev in Kaliningrad geboren. Hij komt uit een familie van priesters en ook hij studeerde van 1964 tot 1970 theologie.
In dienst van de Russisch-Orthodoxe Kerk richtte hij zich op de oecumene en nam hij daarvoor deel aan bijeenkomsten van de Wereldraad van Kerken en speelde hij een grote rol in de dialoog tussen de katholieken en de orthodoxen.
Sinds 1977 maakt hij deel uit van de Synodale Theologische Commissie die hem in 1991 aanstelde als aartsbisschop van de provincies Smolensk en Kaliningrad, in het westen van Rusland. Sinds de dood van patriarch Aleksej II in 2008, treedt Kirill op als waarnemend hoofd van de kerk.
In de afgelopen dertig jaar heeft Kirill bijna 200 theologische boeken geschreven. Daarnaast heeft hij een wekelijks programma op de Russische televisie dat zeer veel kijkers trekt.

Bron: IKON-E.J. Tillema
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 28 januari 2009