Topy Kok-Smits overleden

Op de avond van 2 januari overleed in haar woonplaats Doorn Topy Kok-Smits in de leeftijd van 94 jaar.
Echtgenote en sinds 1999 weduwe van Marinus Kok, aartsbisschop van Utrecht van 1970 tot 1981.

Catharina Maria Wilhelmina Smits werd geboren in Den Haag en kreeg al als kind het gevoel voor stijl met de paplepel ingegoten. Dat gevoel voor stijl combineerde zij in haar leven met hartelijkheid en gastvrijheid, de pastorie van pastoor Kok betekende voor menigeen een warme plek, waar je thuis kon komen.

Als bisschopsvrouw werd ze regelmatig geconfronteerd met buitenlandse bisschoppen over de vloer en vergaderingen thuis met alles wat daarbij kwam kijken.

Mevrouw Kok behield heel haar leven een grote belangstelling voor mensen en voor wat er in de kerk gebeurde en ondanks haar ouderdomskwalen als een slecht gehoor, minder zicht en moeilijker lopen, was ze nog graag overal bij.

In 2006 tekende Lia Schade van Westrum de persoonlijke herinneringen van Topy Kok op in het boekje Toewijding met vreugde. Er zijn nog exemplaren van het boekje verkrijgbaar bij het Bisschoppelijk Bureau.

Op dinsdag 6 januari a.s. zal een avondwake plaats vinden in de kathedrale kerk van Ste Gertrudis aan het Willemsplantoen te Utrecht om 19.30 uur, waarna er gelegenheid is tot condoleren.
De uitvaartmis zal plaats vinden op woensdag 7 januari a.s. te Utrecht om 11.30 uur, waarna de ter aarde bestelling in besloten kring zal volgen. Voorafgaand aan de uitvaart is er eveneens gelegenheid tot condoleren en na afloop is er koffie voor de aanwezigen in de Driehoek.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 januari 2009