Anno Domini 2008 loopt ten einde

Kranten en televisieprogramma’s besteden ruim aandacht aan het nu aflopende jaar. Het blad De Oud-Katholiek blikt in het decembernummer terug op waar men in 2008 in een aantal parochies zoal mee bezig is geweest. De website kan eigenlijk niet achter blijven. Wat sprong in het oog?

De eerste maanden van het jaar werden met name getekend door de ziekte en het overlijden van bisschop Jan-Lambert Wirix op 29 februari. De deuren van de steenkoude Bavokerk in het hartje van Haarlem werden op 8 maart geopend om voor de tweede maal bisschop Bert te ontvangen, in 1995 voor zijn bisschopswijding en nu voor zijn uitvaart. Het grote aantal aanwezigen maakte duidelijk hoezeer deze warme mens werd gemist.

Begin april een blijde gebeurtenis: de diakenwijding van Hans de Rie in Rotterdam. De wijding markeerde ook de werkelijke start van het Citypastoraat in Rotterdam, waarvoor Hans de Rie is ingezet. Een project dat in de loop van het jaar steeds meer gestalte begon te krijgen.
Ook in april koos het bisdom Haarlem bij eerste stemming dr. Dirk Jan Schoon tot zijn nieuwe bisschop. En weer gingen de deuren van de Bavo open, nu voor de feestelijke bisschopswijding op 29 juni. Het gehele bisdom leek wel uitgelopen om bij de wijding present te zijn.

De parochies Enkhuizen en IJmuiden-Adelbertus vierden een jubileum, in Jorwert groeide iets moois en ook in andere parochies werd aan de weg getimmerd. Pastoor Frans van Sark ging met emeritaat net als pastoor Wim de Boer en in de Goudse Driehoek een nieuw gezicht, pastoor Alja Tollefsen keerde terug uit Engeland en werd pastoor van Gouda, Oudewater en Schoonhoven. Bisschop Schoon kreeg voor het pastoraat van Amsterdam assistentie in de persoon van de Anglicaanse priester Howie Adan. De emeriti pastores Spaans en Schoorl sprongen bij in het pastoraat van resp. de parochie Leiden en de Kerngroep Almere.

En her en der werd de filmploeg gesignaleerd en ging men rond met hengel en camera, dat alles om het leven van de kerk vast te leggen voor de promotie dvd, die in de maak is. Promotie, ook een sleutelwoord voor het vernieuwde blad De Oud-Katholiek, dat in september voor de eerste maal uitkwam. En dat was voor sommigen wel even wennen. Krommenie en Culemborg verschenen op het web met een eigen website en die van Culemborg viel meteen in de prijzen (de Glazemaker bokaal). Op de valreep van het jaar verscheen een groot interview van bisschop Dick Schoon in het dagblad Trouw, wat veel waardering kreeg voor de open houding, die daaruit sprak. Aartsbisschop Joris Vercammen hield in de loop van het jaar verschillende lezingen, waarbij hij de eigen bijdrage benadrukte, die de Oud-Katholieke Kerk kan leveren in deze tijd van spirituele honger.
Deze site kreeg in bepaalde maanden te maken met een onverwacht groot aantal bezoekers, wat het jaartotaal opschroefde tot boven de 150.000 hits. We hopen u ook volgend jaar weer van dienst te zijn.

Maar ook minder zichtbaar werd er hard gewerkt op diverse fronten, het Collegiaal Bestuur kwam met een nieuwe nota over de jeugd, wat zelfs in de Synode van november een halve formatieplaats opleverde voor een jongerenpastor. De parochies Amersfoort en Eindhoven ontwikkelden een eigen kerkbalansfolder en intensiveerden hun geldwerving en dat niet zonder succes: een toename van inkomsten van resp. circa 11 en 25%!
In Dordrecht werd een stichting opgericht tot behoud van het kerkcomplex en ook elders ontwikkelde men initiatieven tot grotere betrokkenheid.

Over de internationale ontwikkelingen zou ook een hele pagina te vullen zijn, te denken valt alleen al aan de Lambeth Conferentie deze zomer in Canterbury en het Global Christian Forum, waar de kerk was vertegenwoordigd.

Al met al een gemengde indruk bij het jaar 2008, maar ook voldoende aanwijzingen om het nieuwe jaar hoopvol tegemoet te zien. Ondanks financiële crisis en krimp in de economie zijn er positieve tekenen, we blijven tenslotte een kerk in de steigers.
Rest dus de wens: een gezegend Nieuwjaar.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 31 december 2008