Hoveniers, humor en heiligheid

Sint Jakobus Bemuurde WeerdHet boek Hoveniers, humor en heiligheid. Oud-katholieke hoveniers in Utrecht door Coen van Kasteel zal op donderdag 22 oktober om 15.30 uur worden gepresenteerd in de Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1C te Utrecht. Belangstellenden zijn op de presentatie van harte welkom.

Over oud-katholieke hoveniers in Utrecht is tot nu toe weinig gepubliceerd. Middelpunt van hun godsdienstige activiteiten was de parochie van Sint Jakobus aan de Bemuurde Weerd. Hun tuinderijen moesten in de jaren ’50 wijken voor nieuwbouw in Lauwerecht, Pijlsweerd en Ondiep en later voor de aanleg van Overvecht.

Auteur Coen van Kasteel, schoonzoon, kleinzoon, oomzegger, neef, achterneef en zwager van hoveniers vertelt in dit boek uit eigen ervaring over hun vak en geloofsbeleving. Migratie als resultaat van schaalvergroting komt aan de orde, evenals de uiteindelijke teloorgang van de meeste bedrijven door gebrek aan opvolging vanwege hoge vernieuwingsinvesteringen.
Uit het archief van Sint Jakobus, particuliere bronnen en Het Utrechts Archief heeft Coen van Kasteel interessante feiten opgediept over de geschiedenis van de parochie en het kerkgebouw. Hoofdstukken over de klederdracht en over de nu bijna in onbruik geraakte, maar vroeger veel gebruikte bijnamen van parochianen roepen nostalgische herinneringen op aan vele oud-katholieke families en personen.

Titel   Hoveniers, humor en heiligheid, oud-katholieke hoveniers in Utrecht
Auteur: Coen van Kasteel
Bruto verkoopprijs € 19,90, op 22 oktober tijdens de presentatie Euro 16,90.
Formaat  200 x 255 mm staand
Omvang  128 pagina’s
Illustraties  omstreeks 150
ISBN   978-90-78019-21-3
NUR   694

Hoveniers, humor en heiligheid, oud-katholieke hoveniers in Utrecht is te verkrijgen in de boekhandel, via het Centraal Boekhuis of via de uitgever.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 oktober 2009