Variaties op tien bijbelverhalen

‘Alsjeblieft, doe geen moeite,’ zei ik. We waren de enige twee klanten in een bar nabij het centrum van de stad, de maand was november, het weer ijzergrijs en de man die een kwartiertje geleden was binnengekomen en zich aan mij had voorgesteld als ‘ Nathaniel Lego, zeg maar Nathan’ monsterde mij na mijn woorden op de wijze van iemand in wie onbegrip, dedain en medelijden om voorrang streden (…) 

Openingszinnen van het verhaal Het tegendeel van hoogmoed, geschreven door Christophe Vekeman. De Vlaamse auteur is een van de tien schrijver die is ingegaan op de uitnodiging van het Nederlands Bijbelgenootschap om op eigen wijze te variëren op een verhaal uit de Bijbel. Het NBG selecteerde tien bijbelverhalen en zocht daar tien auteurs uit de hedendaagse Nederlandse literatuur bij. Het resultaat is gebundeld in het boek De Karavaan.

Vekeman schreef zijn verhaal naar aanleiding van het boek Job. Désanne van Brederode barst los in haar bijdrage over Jona. De hoofdpersoon in de tekst van Robert Vuijsje voelt zich benard als Daniël in de leeuwenkuil  Voor Bas Heijne krijgt het altaar met het opschrift ‘aan de onbekende god’ (Handelingen 17), iets blijmoedigs. Sander Kooistra is een (nog) onbekende naam tussen de schrijvers. Kooistra is de winnaar van de schrijfwedstrijd die het NBG georganiseerd had. Zijn verhaal ‘Verloren’ is een hervertelling van de parabel van de verloren zoon.

In het boek zijn voorafgaand aan de verhalen de bijbehorende NBV-teksten afgedrukt.  Prettig om weer even te kunnen nalezen hoe de gebeurtenissen rond Ruth, Simson en Delila, Maria en Marta en de anderen beschreven staan in de Bijbel.
De bundel De Karavaan is uitgegeven aan het begin van de Bijbel10daagse, een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap, om aandacht te vragen voor de bijbelverhalen. Zo rijdt er ook van 23 oktober tot en met 1 november een dubbeldekkerbus met een verhalenverteller aan boord door Nederland. Op de site van het NBG ook diverse tips om zelf aan de slag te gaan met activiteiten rond de bijbelverhalen.

De Karavaan, tien verhalen uit de Bijbel opnieuw verteld.
Met bijdragen van Abdelkader Benali, Aaf Brandt Corstius, Désanne van Brederode, Esther Gerritsen , Bas Heijne, Erik Idema, Sander Kooistra, Christophe Vekeman, Annelies Verbeke, Robert Vuijsje.