Sinterklaas ging u voor

De grote familietentoonstelling Sint-Nicolaas op bezoek in Museum Catharijneconvent is nog te zien tot 3 januari 2010 
Nog niet eerder was er in Nederland zoveel over de Goedheiligman bij elkaar te zien. Van schilderijen, beelden, snoepgoed, gedichten en schoolplaten tot aan foto’s waarop te zien is hoe mensen thuis Sinterklaas vieren. De vele activiteiten eromheen maken het sinterklaasgevoel compleet. Ontdek de ca. 1739 jaar oude geschiedenis van deze belangrijke man in het leven van kinderen én volwassen!

Veelzijdige heilige
Tussen de historische Nicolaas en de moderne Sinterklaas zitten meer dan zeventien eeuwen. Welke elementen zijn nieuw en welke zijn gebleven? Beleef het verhaal achter deze veelzijdige heilige. De oude legendes komen tot leven met topstukken van o.a. de Italiaanse renaissanceschilder Gentile da Fabriano (ca. 1370 – 1427) uit de Vaticaanse Musea. Voor kinderen is er een speciaal Pepernotenspoor, waarmee ze de titel ‘Sint-Expert’ kunnen verdienen.

Sint deelt uit
Bij een tentoonstelling over Sinterklaas horen natuurlijk cadeaus. Wat vraagt men tegenwoordig en verschilt dit veel met vroeger? Bekijk het verlanglijstje van een achttiende-eeuws meisje en bestudeer het beroemde Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen dat voor de gelegenheid naar Utrecht komt. Ook het schoen zetten heeft een lange geschiedenis. Al in de vijftiende eeuw kregen kinderen geldstukken in hun schoen. Het museum steekt deze traditie in een nieuw jasje. Bezoekers kunnen digitaal hun schoen zetten en verlanglijstjes invullen; de mooiste wensen worden vervuld.

Bol van de activiteiten

Het hele museum staat gedurende drie maanden bol van de sinterklaasactiviteiten. Zo zijn er workshops in het Sint-atelier en is er een lezingencyclus over de Goedheiligman. En natuurlijk kwam Sinterklaas naar zijn eigen tentoonstelling.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 december 2009