Schilderij onthuld

De onthulling
In beide bisdommen waren de nieuwjaarsbijeenkomsten op zondag 3 januari jl. zeer geanimeerd. Tijdens de vespers in Haarlem werd door de bisschop een nieuw kazuifel voor de parochie Amsterdam en een nieuwe koorkap voor de parochie Haarlem ingezegend. Beide waren geschonken door parochianen.
Tijdens de receptie werd in Haarlem het portret van de twee jaar geleden overleden bisschop Bert Wirix-Speetjens onthuld. Het portret was vervaardigd in opdracht van de Haarlemse Bisschopskas en geschilderd door Evert Ploeg, aangesloten bij de Portretwinkel in Haarlem.
Bert Wirix was niet geporteerd van poseren en het portret was dan ook geschilderd aan de hand van fotomateriaal in goed overleg met zijn weduwe Christel Ruts en de beide zonen Johannes en Jonathan. De jongens onthulden het portret, dat een treffend beeld geeft van de te vroeg overleden bisschop in een karakteristieke pose. Van het schilderij was een grote foto op linnen gemaakt voor Christel en de aanwezigen kregen een briefkaart van het schilderij uitgereikt.

Klik op een van de kleine plaatjes voor een vergroting.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 januari 2010