Solidair met Kopten

Het Orthodoxe Oriëntaalse Anglicaanse Oud-Katholieke kerken Overleg in Nederland in vergadering bijeen in Amersfoort op donderdag 14 januari 2010 verklaart het volgende:

We spreken ons afgrijzen uit over de brute moord op 6 Koptische christenen en één moslim politieagent op de vooravond van hun kerstviering in hun kerk in Nag Hammadi, in Egypte.

We condoleren de Koptische gemeenschap in Nederland met dit verlies. In gebed willen we met hen verbonden zijn en onze steun en medeleven betuigen en hen laten weten dat wij onze solidariteit met hen betuigen. 
 
Vrede in de samenleving is nodig en de vrede tussen godsdiensten bevordert de vrede in de samenleving. Het is de plicht van iedere overheid om een goede verstandhouding tussen de godsdiensten te bevorderen. Meer dan ooit is er vandaag de dag nood aan een multiculturele samenleving, temeer betreuren wij dan ook dat een dergelijk incident kan plaatsvinden.
 
Het overleg roept de eigen geloofsgemeenschappen op om de Koptische christenen komende zondag in de voorbede te gedenken. Tevens roepen wij alle leden van onze geloofsgemeenschappen op om op zaterdag 16 januari 2010 van 12.00 – 14.00 uur aanwezig te zijn bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam.


Aartsbisschop Joris Vercammen, Oud-Katholieke Kerk
Aartsbisschop Polycarpus Aydin, Syrisch Orthodoxe Kerk
Bisschop Athenagoras Peckstadt, Orthodoxe Kerk
Archdeacon John de Wit, Anglicaanse Kerk
Archimandriet Dateve Muradian, Armeense Kerk

  

Amersfoort, 14 januari 2010