Kerkbalans award voor Mieke van ’t Erve

Mieke van 't ErveMieke van ’t Erve-Verheij, penningmeester van de Amersfoortse parochie kreeg tijdens de startbijeenkomst van de actie Kerkbalans, de kerkbalansaward uitgereikt, evenals de Stichting Vincentius Altijd In Ons Midden uit Volendam en de dames Van Goor-Oortgijsen en Brak van de Protestantse Gemeente Amersfoort.

Mw. H.H. de Haan-Verduyn las als voorzitter van de jury het juryrapport voor, waarna de voorzitter van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, de heer D.Bijl de onderscheiding in de vorm van een beeldje uitreikte.

De parochie Amersfoort wist in 6 jaar tijd de bijdragen kerkbalans met ruim 30% te verbeteren. Aartbisschop Vercammen was eveneens bij de startbijeenkomst aanwezig en merkte n.a.v. de prijs op:
Geldwerving is veel meer dan een technisch-strategische kwestie. Geldwerving heeft onmiddellijk met de inhoud van het kerk-zijn te maken. Het is recht evenredig met haar vitaliteit. Een vitale parochie is een parochie waar kwaliteit wordt geboden. Kwaliteit in liturgie en pastoraat, kwaliteit in relaties en in solidariteit zowel naar binnen als naar buiten toe.
Echter, die vitaliteit genereert niet automatisch meer inkomen voor de parochie. Er moeten strategieën uitgevonden en ontwikkeld worden die, geënt op die vitaliteit, mensen bewust maakt dat een grotere bijdrage deze vitaliteit op langere termijn veilig stelt.
Het juryrapportDaarvoor is begeestering nodig en creativiteit. De begeestering van Mieke voor onze kerk is bekend. Het is te merken aan de wijze waarop ze getuigt van wat ze zelf allemaal aan positiefs aan de kerk beleeft. Die begeestering maakt wellicht ook zo creatief in het bedenken van wegen om deze mooie kerk steeds weer onder de aandacht van mogelijke belangstellenden te brengen. Het borrelt ideeën bij haar, zeggen mede-bestuursleden van de parochie.
De wijze waarop de geldwerving wordt aangepakt is daarvan ook een uiting. Ze ziet overal handel in, zegt men. Maar er is ook een consequente benadering van de parochianen, vasthoudend worden ze herinnerd aan gemaakte toezeggingen. En er wordt terug gerapporteerd en mensen worden bedankt voor hun vrijgevigheid. Mensen doen daarmee de ervaring op dat ook hun materiële bijdrage er werkelijk toe doet omdat men ook daarmee meewerkt aan de uitstraling van de parochie. All reden dus om haar te nomineren.

Een felicitatie waard.

Foto’s: Biss. Bureau
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 januari 2010