Vierend geloven met oog, oor en neus

De kathedrale kerk van Ste Gertrudis was bijzonder goed gevuld op woensdagavond 31 maart toen de olie voor de geloofsleerlingen, de zieken en de Chrisma werden gewijd tijdens de zogeheten Chrismamis.
Niet alleen waren vertegenwoordigers van parochies en staties opgekomen om de nieuwgewijde oliën voor hun kerken op te halen, maar er was ook een Franse vertegenwoordiging van zo’n 55 gelovigen met de bus gekomen uit het Noord-Franse Cambrai. Een katholieke parochie die zich oriënteert op de Oud-Katholieke Kerk.

De viering waarbij de bisschop is omgeven door de kring van de geestelijken van het bisdom was een streling voor oog, oor en neus, want de geur van de ingrediënten voor de oliën trok een welriekend spoor door de kerk.

De bisschop ging in zijn preek in op de onvrede in de samenleving, waarbij het populisme kansen krijgt. Die onvrede verbergt een verlangen naar verbondenheid. De preek is hier in zijn geheel na te lezen.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 april 2010