Kerkelijk erfgoed uitgelicht

De Oud-Katholieke Kerk heeft een rijk erfgoed en een grote traditie, waarover tot nog toe echter niet veel is gepubliceerd. Lia Schade van Westrum werkte bijna drie jaar aan een boek om een breed publiek kennis te laten maken met deze culturele en religieuze erfenis van het verleden.

Het boek begint met een korte inleiding over het verborgen kerkleven van de katholieken na de reformatie (eind 16de eeuw) en een uitleg over de splitsing tussen rooms- en oud-katholieken. Vervolgens krijgt de lezer inzicht in de kunstschatten die deze kerk sinds de reformatie in beheer heeft en nog altijd gebruikt. Aan bod komen twintig oud-katholieke kerken in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Vijf daarvan hebben nog het voorkomen van een schuilkerk, zoals de boerderijkerk in Krommenie, die dateert uit 1612.
De eeuwenoude, kunstzinnige inventaris van oud-katholieke kerken doet de toevallige passant in verbaasde bewondering rondkijken. Deze rijk geïllustreerde en zeer verhelderende uitgave is echter bedoeld om dit religieuze erfgoed voor een veel breder, ook niet-religieus publiek toegankelijk te maken, en om de verborgen kunstschatten de waardering te bezorgen die ze verdienen.

Lia Schade van Westrum leefde als VN-medewerkster en diplomatenvrouw 30 jaar in het buitenland. Als freelance journalist schreef zij interviews en historische artikelen voor De Haagsche Courant. In haar recentere (boek)publicaties combineert zij fotografie met informatieve teksten.

Het boek wordt op vrijdag 4 jni a.s. feestelijk gepresenteerd in het Museumcafé van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Tijdens de presentatie geeft drs. Mart van der Sterre (directeur van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland) een inleiding over het belang van het oud-katholiek erfgoed.

Aanvang presentatie: 16.00 uur. Een ieder is welkom.

Tijdelijke aanbieding €29,50. Na 1 juli 2010 wordt de prijs € 39,50. Te bestellen bij Walburg Pers.
Indien u in de boekhandel van deze aanbieding gebruik wilt maken dient u de bon uit te printen.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 mei 2010