Wie kan het bisdom Haarlem claimen?

Met deze intrigerende titel opent de kerknieuws site van de IKON een nieuw item in de rubriek Opinie & debat.
Redacteur Erik Jan Tillema beschrijft hoe twee bisschoppen van Haarlem allebei op kerkrechtelijke gronden die ene zetel claimen. Je zou kunnen lezen dat de redacteur de oud-katholieke papieren toch wat beter vindt, maar daar waren wij natuurlijk altijd al van overtuigd.

De kwestie van de elkaar overlappende jurisdicties speelt ook in de relatie van de Oud-Katholieken met bijvoorbeeld de Anglicanen en is op zich kerkrechtelijk en ecclesiologisch (leer van de kerk) interessant. Maar de geschiedenis van de dubbele bezetting van de zetels van Utrecht en Haarlem is wel heel speciaal.
U kunt reageren onder de genoemde rubriek.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 7 mei 2010