Opnieuw brute moorden Filippijnen

Begin vorige week zijn in de Filippijnen twee leken pastors van onze Filippijnse zusterkerk (IFI) vermoord. Benjamin Bayles en Jovelito Agustin maakten zich sterk voor de mensenrechten in hun land en werden al verschillende malen met de dood bedreigd. In onze zusterkerk zijn de laatste jaren diverse parochianen, priesters en een bisschop vermoord omdat ze zich het lot van noodlijdende landgenoten hadden aangetrokken en actief steun boden. Sinds 2001 zijn niet alleen 15 advocaten en 10 rechters omgebracht maar ook bijna 700 anderen die opkwamen voor de rechten van de mens. Daaronder zijn journalisten, priesters, kerkelijke werkers en arbeiders en daar komen nu dus weer twee slachtoffers bij.
Schending van mensenrechten wordt nog steeds oogluikend toegestaan, zo niet gestimuleerd door de regering van Arroyo in de Filippijnen. Schuldigen worden niet vervolgd of bestraft.
De IFI heeft in een verklaring aangegeven ondanks deze brute moorden standvastig te blijven in haar strijd voor sociale gerechtigheid en vrede.
De oud-katholieke bisschoppen roepen op tot gebed voor de overledenen en voor onze Filippijnse zusterkerk.


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 25 juni 2010