IKON herdenkt kerkmusicus Willem Vogel

De IKON herdenkt deze week in diverse uitzendingen de donderdag 7 oktober overleden kerkmusicus, organist en cantor Willem Vogel. Vogel leverde een belangrijke bijdrage aan de liturgische en kerkmuzikale vernieuwing in de protestantse kerken na de Tweede Wereldoorlog. Veel van zijn composities zijn terug te vinden in het Liedboek voor de Kerken.
In het Oud-Katholiek Gezangboek zijn ook enkele composities van hem opgenomen, waaronder het zeer bekende “Houden van mensen” op tekst van Henk Jongerius. Willem Vogel is 90 jaar geworden.

De herdenkingsdienst voor de gevierde kerkmusicus wordt door de IKON opgenomen en integraal geplaatst op de website ikon.nl/kerkdiensten. Deze dienst vindt woensdag 13 oktober plaats in de Oude Kerk in Amsterdam, waar Willem Vogel jarenlang organist was. Ook staat Willem Vogel centraal in de twee uitzendingen van Musica Religiosa van zondag 17 oktober, om  6.00 uur én om 18.00 uur op Radio 5. In de uitzending van 18.00 uur een gesprek met tekstdichter Sytze de Vries, jarenlang predikant in de Oude Kerk en Christiaan Winter, de opvolger van Vogel als cantor in Amsterdam, over het belang van Vogel voor de Nederlandse kerkmuziek.

Bron: IKON

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 oktober 2010