Remco leest, Rembrandt speelt

De Stichting Huis te Poort heeft voor vrijdagavond 22 oktober a.s. (aanvang 20.15 uur) de dichter-schrijver Remco Campert gecontracteerd.

De oude meester komt naar Schiedam! In ’t Huis te Poort zal Remco Campert voorlezen uit eigen werk en in gesprek gaa met het publiek. Campert (1929) is dichter en schrijver van verhalen en romans. In het voorjaar van 1950 richtte hij met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op.
In juli van datzelfde jaar werd de redactie uitgebreid met Lucebert en Bert Schierbeek. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951, onder redactie van Vinkenoog, werden de daarin opgenomen dichters onder wie Kouwenaar, Elburg en Claus, aangeduid als de Vijftigers.

Hoewel begonnen als dichter, werden zijn verhalen in tijdschriften steeds langer en publiceerde hij romans. In 1976 ontving hij de P.C.Hooftprijs voor zijn poëzie: ‘Het hele poëtische oeuvre van Remco Campert overziend, is de jury onder de indruk gekomen van de persoonlijke kroniek van de jaren 1950-1970 die erin is neergeschreven. De hachelijke en belachelijke feiten van deze levensperiode zijn door de dichter onvergetelijk geboekstaafd.’
Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk.
Van 1996 tot 2006 schreef Campert samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van De Volkskrant, CaMu geheten, waaraan zij om beurten een bijdrage leverden.

In 2004 verscheen Een liefde in Parijs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar, die zeer lovend werd besproken en uitgroeide tot een grote bestseller. Het Parool schreef: ‘Hier is de meester aan het werk.’ In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Van nog recenter datum zijn de dichtbundel Nieuwe herinneringen (2007) en het prachtige Dagboek van een poes, een groot succes bij zowel pers als publiek.

Campert zal muzikaal terzijde worden gestaan door de jonge jazzpianist Rembrandt Frerichs.
Een van de meest veelbelovende talenten van dit moment, die zowel solo, als in diverse ensembles heeft bewezen te behoren tot de voorhoede van de Nederlandse jazz te behoren. Zijn debuut-cd ‘Self Portrait’ was goed voor een Edison-nominatie.

Toegang 12,50 (voorverkoop) / 15,00 (zaal)
2,50 korting met OntdekSchiedam.nu-pas, CJP, 65+
Kaarten verkrijgbaar bij de Schiedamse boekhandels J.S. van Leeuwen en Post Scriptum,
VVV Schiedam of via Julia van Weijen. 010 4268152 / 06 48832447  www.huistepoort.nl
De avond is georganiseerd in samenwerking met Boekhandel J.S. van Leeuwen, Broersvest 85, Schiedam

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 oktober 2010