Opnieuw brute moord Filippijnen

Afgelopen zondag, 17 oktober 2010, hebben doodseskaders opnieuw een actieve vrijwilliger van de Filippijnse Onafhankelijke Kerk (IFI) vermoord. Enkele minuten nadat Maximo Bernardo in zijn parochie van La Purisima Concepcion in Malabon City, een voorstad van Manila, de pastoor had geholpen bij het uitreiken van de heilige communie, schoten voorbijrazende motorrijders hem in het hoofd. Evenals de vorige aanslagen op vertegenwoordigers van de IFI was deze actie doelgericht en precies. Er zijn verschillende ooggetuigen van de aanslag, die uit angst echter aarzelen met de politie samen te werken.
De politie sluit een politiek motief niet uit. Maximo Bernardo (56) was voorzitter van het Malabon Barangay Conception district. Bij de lokale verkiezingen aanstaande maandag zou hij voor de derde en laatste keer voor deze post verkiesbaar zijn. Bernardo was een geliefd kerkelijk werker en een pijler in zijn lokale gemeenschap. Hij had geen vijanden en had geen doodsdreigingen ontvangen. Bernardo is dit jaar het derde slachtoffer binnen de IFI.
De Filippijnse Onafhankelijke Kerk, een zusterkerk van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, strijd al jaren voor gerechtigheid voor arme boeren. Sinds 2001 zijn meer dan 700 mensenrechtenactivisten op de Filippijnen vermoord, waaronder IFI – bisschop Alberto Ramento.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 20 oktober 2010