Taizé vreugde en solidariteit

In Rotterdam zullen 30.000 jongeren nadenken over de thema’s ‘vreugde’ en ‘solidariteit met hen die lijden’. Op 28 december komen 20.000 jongeren uit heel Europa en uit andere continenten naar deze stad. Ze komen daar samen met 10.000 mensen uit Rotterdam en omgeving voor de 33ste etappe in de pelgrimage van vertrouwen die is gestart door de gemeenschap van Taizé: de Europese Jongerenontmoeting. Bij aankomst ontvangen de jongeren de ‘Brief uit Chili’, geschreven door broeder Alois, prior van Taizé. In deze brief worden de jongeren uitgenodigd na te denken over hun vreugde en hun solidariteit met hen die lijden, ‘een vreugde die tegenslagen weerstaat’.

‘Niet beter dan anderen, maar behorend tot Christus’, citaat uit de Brief, dient als inspiratie voor een van de workshops in Rotterdam. Deze workshops vinden plaats op 29 en 30 december (’s middags). De leiding is in handen van broeders van Taizé en mensen die zich lokaal inzetten, zoals burgemeester Aboutaleb, verschillende bisschoppen en predikanten en ook Nederlandse politici. Zij zullen de deelnemers helpen na te denken over hun eigen levensweg en hun inzet in kerk en samenleving. Tijdens de avondgebeden in Ahoy zal broeder Alois de jongeren toespreken. Deze overdenkingen zijn terug te vinden op www.taize.fr/nl_article11781.html

Een van de centra bij deze ontmoeting is de oud-katholieke Paradijskerk op de Nieuwebinnenweg. Dagelijks zijn er gebedsmomenten en workshops. Zo leidt aartsbisschop Joris Vercammen een workshop over het Hooglied op woensdag 29 december met als titel “Vrienden in het geloof, de weg van Christus” (15.15-17.00 uur).

De jongeren worden verwelkomt door kerken en families in Rotterdam en de wijde omgeving. Gastgezinnen zijn belangrijk omdat ontmoeting een essentieel onderdeel van de Europese Jongerenontmoeting is. De afgelopen dagen hebben opnieuw enkele honderden families hun gastvrijheid aangeboden, maar de organisatie doet nog steeds een oproep om jongeren een slaapplaats te geven.

De jongeren vertrekken ‘s morgens rond 8.00 uur en komen ’s avond rond 22.00 uur weer terug in het gastgezin. Lunch en avondeten krijgen zij in Ahoy. Naast de twee vierkante meter op de grond, die de jongeren nodig hebben om te slapen, wordt van de gastfamilies gevraagd de jongeren een eenvoudig ontbijt te geven en, als het mogelijk Is, hen uit te nodigen voor het avondeten op 31 december. Om jongeren te ontvangen kunt u gaan naar www.taize.fr/welkom
Het programmaboekje van de ontmoeting is te vinden op www.taize.fr/IMG/pdf/livret_nl.pdf
 

Flashmob op Rotterdam CS
Een aantal kerken uit Rotterdam heeft, in samenwerking met studentenvereniging Navigators Rotterdam (NSR) een flasmob georganiseerd. Deze wordt gehouden op maandag 20 december op Rotterdam Centraal Station, vanaf 17.30 uur.

Deelnemen voor een dag
De Europese Jongerenontmoeting duurt vijf dagen, en het is verreweg het mooiste om deze allemaal mee te maken. Maar voor wie dat niet kan, is er ook de mogelijkheid om een dag(deel) te komen. Hoe dat werkt, is te lezen op de website: http://www.taize.fr/nl_article11464.html.

Ontvangst en viering Paradijskerk – een verslag
Het zal misschien precies mijn tiende keer zijn geweest gisteren in de Paradijskerk. Ik weet het niet precies. Elke keer is wat dat betreft anders. Wat niet anders is, is de weg er naar toe. Vanaf het station is het tien minuten lopen in een druk en soms troosteloos deel van Rotterdam.
De kerk zelf vind je eigenlijk bij verrassing, verscholen tussen cafés, druk verkeer en tientallen forensen die op elk moment van de dag passeren. De kerk is van binnen bijna net zo druk. Beelden, schilderingen, gewelven. Het doet allemaal maar bar weinig denken aan de bescheiden aankleding in Taizé zelf. Zo onverwacht als je deze kerk aantreft midden in Rotterdam, zo onverwacht sfeervol is de viering dan weer wel. Het is echt zoals je het aan zou treffen in Frankrijk. 

Het contrast blijft groot, of het nou om binnen en buiten gaat of om het verschil tussen Frankrijk en Rotterdam. Het past wel bij het gevoel dat Europese Jongerenontmoeting naar Rotterdam komt. Barcelona, ja, Poznan, ja, Wenen, allemaal exotisch genoeg en van een degelijk formaat om zoiets te huisvesten. Nederland leek me er altijd wat te klein voor. Of niet gastvrij genoeg, of niet enthousiast genoeg. Misschien is dat wel het grootste contrast: de ontmoeting komt toch naar Nederland, en wel over twee weken.

Het mooie aan de Paradijskerk is dat die verschillen lijken te verdwijnen. Midden in het drukste deel van Rotterdam is het hartstikke stil in de stilte en worden de liederen in een overdadige kerk net zo eenvoudig gezongen als in Taizé. Dat geeft vertrouwen. Hoewel de verschillen tussen Barcelona, Poznan, Wenen en Rotterdam groot lijken wordt het ongetwijfeld een even mooie en inspirerende ontmoeting. Wie daar niet in gelooft moest eens langs gaan, elke werkdag om 17:30 en zaterdag om 16:00 in de Paradijskerk.

Dick van Rijn

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 21 december 2010