Miraculeus bewaard en aan het licht gebracht

Miraculeus bewaard is de titel van het proefschrift dat Anique de Kruijf op vrijdag 18 maart 2011 om 13:00 uur in het openbaar zal verdedigen in de aula van de Universiteit van Amsterdam.

De reliekschat van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht is de hoofdrolspeler van het proefschrift. De collectie heilige overblijfselen oversteeg zowel in omvang, in rijke samenstelling als in historisch belang alle verwachtingen. Op verschillende momenten in de geschiedenis werden relieken verplaatst en verborgen, om op andere momenten weer toevertrouwd te worden aan de zorg van katholieke parochies.

De zoektocht naar de herkomst van de ruim 1700 voorwerpen in de kathedrale schat staat centraal in het proefschrift.

Van het proefschrift verschijnt ook een handelseditie bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN: 978.90.5730.725.6, zie: www.walburgpers.nl  Het is een boeiend relaas geworden, dat niet alleen de relieken beschrijft, maar ook verhaalt hoe deze uiteindelijk allemaal terecht kwamen in de oud-katholieke Ste Gertrudis en welke betekenis er in de afgelopen eeuwen aan werd gehecht.

De verdediging van het proefschrift is openbaar. Aula van de UvA: Singel 411, vanaf Amsterdam CS rijden trams 1, 2 en 5 rechtstreeks naar de aula, uitstappen op halte Spui.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 februari 2011