Zonnige en inspirerende dag

Op de zonnige 3 september kwamen 17 mensen uit 6 verschillende parochies samen in Utrecht. Zij zijn allemaal in hun eigen kerkgebouw gastheer of gastvrouw tijdens openstellingen. En ze vinden het allemaal fijn om in gesprek te komen met de bezoekers van hun kerk.
Deze dag was georganiseerd door de werkgroep Vorming & Toerusting en was bedoeld om deze gastvrouwen en – heren toe te rusten voor hun werk. Zij vormen vaak het visitekaartje van de parochie, en een eerste indruk kan belangrijk zijn.

Het ochtendprogramma heeft Kees van der Zwaard voor zijn rekening genomen. Hij is theoloog, tekstschrijver en theatermaker. Op inspirerende en soms ontroerende wijze heeft hij ons laten zien waar hij mee bezig is. Tussendoor kregen we speelse opdrachten om met elkaar in gesprek te gaan. Dan blijkt dat het eigenlijk niet zo moeilijk is met elkaar te delen wat voor ons belangrijk is. En daar heb je helemaal geen moeilijke woorden voor nodig of ingewikkelde zinnen. We hebben allemaal veel bagage bij ons in de vorm van verhalen en ervaringen.

Tijdens de lunch was het mogelijk het meegebrachte materiaal te bekijken en te vergelijken.
Maar we konden ook in de St Gertrudis binnen lopen omdat de kerk en de kapel die dag open was. Konden we meteen het geleerde in de praktijk toetsen.
Tijdens het middaggedeelte was er tijd voor praktische oefeningen in de vorm van rollenspellen. Het blijkt dat gastvrijheid is vorm is van het juiste evenwicht zoeken. Sommige mensen willen graag een praatje maken, anderen komen juist voor de stilte. Als gastheer wil je belangstelling tonen en graag iets vertellen over jouw kerkgebouw. Maar tegelijk geef je mensen ook ruimte voor zichzelf om het gebouw te ervaren. Het was leerzaam om zo naar elkaar te kijken.
Geïnspireerd en vol goede moed stapten we om drie uur de warme zon weer tegemoet.
Wellicht tot een volgende werkdag!
Namens de werkgroep
Joke Kolkman

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 7 september 2011